PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19408/covid-19-od_1-_januara_plati_na_slovensku_prisny_zakaz_vychadzania.html

COVID-19: Od 1. januára platí na Slovensku prísny zákaz vychádzania

Prehľad najdôležitejších zmien od 11.1.2021:

- naďalej platí prísny zákaz vychádzania s minimom výnimiek, aktuálne platný do 24. januára,

- Regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu v rámci svojho územného obvodu z dôvodu epidemiologickej situácie nariadiť prísnejšie opatrenia (aktuálne sa tak deje aj v okresoch Bratislava, Malacky, Senec, Pezinok, Nové Zámky, Banská Bystrica, Brezno či Nitra a iné),

- môžu sa otvoriť služby krátkodobého ubytovania v súvislosti s výkonom práce a služby nevyhnutného ubytovania za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

- medzi prevádzky, ktoré budú môcť poskytovať služby, sa zaraďujú aj opravovne obuvi.

1.1.2021:

Na Slovensku platí od 1. januára 2021 od 05.00 hod. prísny zákaz vychádzania s minimom výnimiek. Opatrenie bude platiť do 24. januára. Rozhodla o tom vláda na mimoriadnom rokovaní dňa 31.12.2020.

Výrazne je zúžený aj okruh výnimiek. Najzásadnejším je zrušenie stretávania sa s blízkymi v tzv. bubline. Doterajšie bubliny sa rušiť nemusia, nesmú sa však vytvárať nové. Obmedzenie mobility sa má docieliť aj zákazom cestovania medzi okresmi.

Zo zákazu vychádzania má výnimku len cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, ak nie je možné nariadiť prácu z domu. Zamestnanci by mali mať potvrdenie od zamestnávateľa, že sú vyslaní mimo trvalého bydliska v súvislosti s pracovnými povinnosťami.

Povolená je aj cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb - potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok. Povolené je aj venčenie zvieraťa, no len v okruhu 1000 metrov v okolí bydliska.

Výnimku má aj cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie na nový koronavírus. Zo zákazu je vyňatá aj cesta na pohreb, na ktorom sa môže zúčastniť len šesť osôb. Výnimku zo zákazu vychádzania má aj cesta do poisťovne, banky, do servisu motorových vozidiel. Povolené je tiež vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na takúto starostlivosť odkázaná.

Povolený ostáva pobyt v prírode, no iba v rámci okresu, respektíve v prípade Bratislavy a Košíc v rámci mesta.

Zatvorili sa všetky lyžiarske strediská a zmenili sa aj pravidlá pre hotely, ktoré nesmú prijímať nových hostí. Už ubytovaní klienti môžu ostať, nesmú si však predĺžiť pohyb. Zatvorené zostali aj kostoly. Nie je možné konzumovať jedlo v exteriéri prevádzok, jedlo si je možné zobrať len domov.

Vláda tak sprísnila výnimky, ktoré prijala 16. decembra 2020 pri ustanovení zákazu vychádzania od 19. decembra 2020, pričom ich bolo vyše 20. Protipandemické opatrenia s toľkými výnimkami sa ukázali ako nedostatočné na zabránenie nárastu prípadov ochorenia COVID-19. Denne podľa sedemdňového priemeru zachytia PCR i antigénové testy 5494 nakazených. Stúpa aj počet hospitalizovaných a podľa predikcie by ich k 11. januáru 2021 malo byť 3000 až 3600, pričom umelú pľúcnu ventiláciu bude potrebovať podľa odhadov 240 až 280 pacientov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v tejto súvislosti upozornil, že sa znižuje počet voľných lôžok, takisto je to aj v prípade disponibilných záchranárskych kapacít a zdravotníckeho personálu v nemocniciach. Varovný je aj nárast obetí, medzi ktorými pribúdajú aj ľudia v produktívnom veku.

Kompletné uznesenie vlády o zákaze vychádzania nájdete na stránke Úradu vlády SR: https://rokovania.gov.sk/RVL/Resolution/18962

 
19.1.2021 | Autor: MZ SR | COVID-19 | čítané: 2313 krát