Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Pri Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove sa rozžiarilo Betlehemské svetlo

Slovenskí skauti už po 31. krát priniesli do Prešova Betlehemské svetlo. Prešovčania si ho budú môcť odnášať do svojich domovov 23. a 24. decembra.

Predvianočný dar symbolizujúci počiatočné svetlo už tradične roznášajú do všetkých kútov Slovenska mladí skauti. Plamienok z Betlehema začali počas tohto týždňa šíriť po celom Slovensku, aby na Vianoce rozžiaril štedrovečerné stoly a priniesol do našich domovov v týchto dňoch nádej, pokoj a lásku.

Počas predvianočného víkendu prebieha symbolické odovzdanie plamienka verejnosti na sv. omšiach vo viacerých mestách na Slovensku. V Prešove sa tak udialo po bohoslužbe v Konkatedrále sv. Mikuláša v piatok 18. decembra 2020. Betlehemské svetlo v mega lampáši na námestí zapálila za asistencie mladých skautov primátorka mesta Prešov, Andrea Turčanová. „Aj tento rok nám Betlehemské svetlo pripomína blížiace sa Vianoce, ktoré sú časom pokoja a radostných stretnutí v kruhu najbližších. Ďakujem našim skautom, ktorí aj v týchto náročných časoch priniesli Plamienok z Betlehema do centra nášho mesta, aby sa mohol rozžiariť v príbytkoch Prešovčanov, “ uviedla primátorka.

Odovzdanie prebehlo za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení. Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu žiadame o ich dodržiavanie aj všetkých ľudí, ktorí si po Svetlo prídu. Je dôležité mať správne nasadené ochranné rúško a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Rovnako ľudí prosíme, aby prišli iba vtedy, ak sú zdraví a nemajú žiadne nezvyčajné príznaky.

Betlehemské svetlo sa tento rok bude šíriť najmä alternatívnymi spôsobmi. Skautskí koordinátori pracujú na hľadaní riešení ako a kam v rámci jednotlivých organizačných jednotiek Svetlo z Betlehema dopraviť. Odpáliť si ho bude možné v kostoloch, skautských domoch, aj na verejných priestranstvách. Kde najbližšie k vám sa nachádza, nájdete na mape Betlehemského svetla na www.betlehemskesvetlo.sk/mapa, ktorú aktualizujú skauti z celého Slovenska.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK