Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Krajské múzeum rozšírilo stálu expozíciu o dejinách hasičstva na Slovensku

Krajské múzeum v Prešove reinštalovalo a rozšírilo panelovú časť stálej expozície Z dejín hasičstva na Slovensku a rozšírilo ju o nové tematické celky a fotodokumentačný materiál. Pozostáva z 30 panelov a poskytuje prierez histórie hasičstva na Slovensku, ktoré sa vyvíjalo od živelnej ochrany pred požiarmi, až po súčasnú organizačnú štruktúru dobrovoľného i profesionálneho hasičstva.

„Obsahovým zameraním prerastá regionálny význam a celoslovenskou pôsobnosťou patrí medzi ojedinelé špecializované expozície. Reinštalovaná časť expozície dokumentuje hlavné vývojové etapy hasičstva a požiarnej techniky nielen písomne a fotograficky, ale tiež jedinečnými trojrozmernými exponátmi. Svojím zameraním učí prevencii, predchádzaniu požiarom a disciplíne pri práci s ohňom, “ uviedol odborný pracovník múzea Igor Lazorík.
Expozícia Z dejín hasičstva na Slovensku bola sprístupnená 12. októbra 1978 s vtedajším názvom Človek a oheň – minulosť a prítomnosť požiarnej ochrany na Slovensku. Jej základ tvorili exponáty zo súkromnej zbierky dlhoročného veliteľa dobrovoľných hasičov v Prešove a zanieteného zberateľa artefaktov s touto tematikou Pavla Košíka. Po jej zrušení v roku 2009 bola obnovená a otvorená v roku 2012 so súčasným názvom Z dejín hasičstva na Slovensku.

„Ťažiskovým celkom expozície sú dobrovoľné hasičské zbory. Ich začiatky sú úzko spojené s rozvojom kapitalizmu v Uhorsku a technickým pokrokom v druhej polovici 19. storočia. Prvý pokus o založenie dobrovoľného hasičského a záchranného zboru na Slovensku sa uskutočnil v roku 1847 v Prešove. K masovému rozmachu hasičských spolkov došlo v 60. a 70. rokoch 19. storočia. Do roku 1900 boli hasičské zbory založené prakticky vo všetkých väčších mestách a dedinách, “ vysvetlil Lazorík.

Jedným z najpôsobivejších tematických celkov je podľa neho hasičská technika a hasičský výstroj. „Spoločensko-politické a štátoprávne premeny, ktoré sa uskutočnili po roku 1948 a po roku 1989 výrazne ovplyvnili aj hasičstvo na Slovensku. Zmeny v organizačnej, riadiacej a výkonnej oblasti sú dokumentované v textovej i obrazovej forme, “ skonštatoval odborný pracovník múzea.
Pozornosť je venovaná aj patrónovi hasičov, sv. Floriánovi. Okrem vyobrazení jeho mučeníckej smrti na freskách je predstavovaný tiež na maľbách, soškách a sochách, ľudových plastikách, erboch, zástavách a podobne.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu. Bude sprístupnená v Krajskom múzeu v Prešove od 18. decembra 2020 s voľným vstupom do expozície, ktorý potrvá do 31. januára 2021.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK