Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Lucia Gibarti vydala skladbu Noc Vianoc - slovenskú verziu vyše 170-ročnej koledy

Slovenská speváčka Lucia Gibarti vdýchla prastarej kolede O Holy Night nový, život – po slovensky. Svoj najnovší hudobný počin s názvom NOC VIANOC zverejnila prostredníctvom jednoduchého lyrics videa s obrazom.

Celosvetovo obľúbená, veľmi emotívna, koleda z 19. storočia v dnešných časoch známa ako O Holy Night z dielne Adolpha Adama sa v priebehu vyše 170 rokov dočkala niekoľkých interpretácií, prekladov i textov. Pôvodné francúzske znenie Cantique de Noël, bolo prvotne, hneď po zložení, preložené do anglického jazyka. O niekoľko rokov sa dočkala anglického pretextovania do najznámejšej podoby skladby, ktorá v tejto textovej úprave znie svetom dodnes. Slovenskú verziu, s názvom NOC VIANOC, prostredníctvom Lyrics videa, vydala speváčka Lucia Gibarti.

Láska na prvé zaspievanie
Nápad upraviť, pretextovať a naspievať jednu z najkrajších vianočných kolied vznikol v septembri, počas brainstormingu ohľadne vydania pripravovaného štúdiového albumu speváčky. „Vianoce sú pre mňa najkrajší a najčarovnejší sviatok v roku a k nim neodmysliteľne patrí aj dobrá hudba, ktorá tú celú atmosféru ešte umocňuje. A ja som chcela prispieť svojou troškou. Počas debaty ohľadom ďalšej produkcie sa mi opäť po dlhom čase do uší dostala pieseň O Holy Night. Priznám sa, že pieseň som v minulosti zachytila, no nikdy som si ju nezaspievala. No v ten deň, keď som si ju prvýkrát zanôtila, mi telom okamžite prebehli zimomriavky a pocítila som tú emóciu, ktorú tá pieseň v sebe má. A vždy, ak takýto pocit u mňa príde, viem, že je to ono a vkladám do toho srdce. Okamžite mi v hlave začal znieť slovenský text a bolo rozhodnuté... , “ priblížila Lucia Gibarti zrod slovenskej verzie starej koledy.

Vzhľadom na situáciu, ktorá celý svet tento rok sužuje, sa pripravované nahrávanie posunulo na november. Lucia prizvala svojho dvorného producenta Andreja Karlika a v jeho nahrávacom štúdiu vdýchli kolede nový, slovenský život s názvom NOC VIANOC.

Ruku k dielu následne priložili aj Tomáš Cvengroš, ktorý nahral klavír a vokály, o bicie a perkusie sa postaral Michal Fedor, s gitarou počaroval a taktiež part vokálov nahral aj už spomínaný Karlik. Za finálnu podobu piesne sympatická speváčka vďačí Samovi Pospíšilovi, ktorý má na svedomí Mix a Master. „S chlapcami nám to išlo úplne hladko. Okrem toho, že sme už skvelo zohratí, je to aj preto, že Vianoce vnímame a prežívame všetci podobne. A aj Noc Vianoc je pieseň s posolstvom o tom, že nikdy nie sme sami, aj keď sa častokrát tak môžeme cítiť. Zázraky v nás sa dejú a mali by sme na to myslieť nielen na Vianoce, ale po celý rok. Ak sa človek pozorne započúva do textu, určite pochopí aj hlbšie súvislosti, “ opísala Lucia význam svojej verzie skladby.

Jednoduché lyrics video podčiarklo jemnosť a emóciu piesne
Lucia Gibrati sa tentokrát rozhodla novinku vydať prostredníctvom lyrics videa a nie klasického videoklipu. Vo videu sa však speváčka objaví. „Tá pieseň je pre mňa tak čistá a krásna a to hlavne melódiou, že som si iný spôsob zobrazenia ani nevedela predstaviť, aby celkový dojem z hudby nenarušil. Myslím, že v tomto prípade určite platí, že v jednoduchosti je krása, “ vysvetľuje speváčka. Lyrics video tak zobrazuje spievajúcu Luciu len dvoma zábermi a navodzuje tak pocit, ako by sa divák na speváčku pozeral počas spievania v chráme. Video samozrejme dopĺňa text, ktorý sa zobrazuje podľa spevu. „Pani riaditeľka Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Stanislava Rovňáková, nám poskytla nádherné priestory na natáčanie. Konkrétne to bola kaplnka, takže nám to dýchalo krásnou históriou a atmosférou Božieho chrámu. O kameru a strih sa postarala Sandra Urbančíková, “ spomína talentovaná speváčka.

https://www.youtube.com/watch?v=JlqCqPRN9Ms

Vianoce so starou mamou
A ako to vyzerá u Lucii počas Vianoc? „U nás sú Vianoce nádherné a tradičné. Skvelé jedlo, dobrá hudba, to bude to, čo nebude chýbať ani tento rok. A tiež pár zvykov, ktoré praktizujeme, sa budeme snažiť udržať aj tento rok a to napríklad vložením pár šupín z kapra pod obrus. Tento rok budeme, žiaľ, Vianoce prvýkrát prežívať len s mojou skvelou babou, bez môjho milovaného dedka, ktorý nás tento rok opustil. Ale dúfam, že túto skladbu bude počuť aj v nebíčku, tam mu ju s láskou a vďačnosťou posielam, “ vyznala sa Lucia. „Krásne Vianoce však prajem všetkým ľuďom dobrej vôle a budem veľmi šťastná, ak aj im nastávajúce sviatočné dni spríjemní aj moja pesnička NOC VIANOC, “ dodala speváčka na záver.

Lucia Gibarti_Sandra Urbancikova
Lucia Gibarti_Sandra Urbancikova
Lucia Gibarti_Sandra Urbancikova
Lucia Gibarti_Sandra Urbancikova
Lucia Gibarti_Sandra Urbancikova
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK