Piatok, 31. máj 2024
Meniny má Petronela, Petrana | zajtra Žaneta

Mesto Prešov podáva pomocnú ruku matkám s deťmi na ulici

V centre mesta Prešov, v okolí nákupných centier, aj na frekventovaných miestach ľudia často vídajú deti alebo matky s deťmi, ktoré sú v nepriaznivej sociálnej situácii a žiadajú o pomoc alebo najčastejšie, o finančné prostriedky. Mesto Prešov žobranie zakázať nemôže, no ponúka alternatívu.

Odbor služieb pre občanov MsÚ v Prešove pre potreby riešenia zvýšeného počtu žobrajúcich osôb žiadajúcich finančné prostriedky od okoloidúcich občanov už viac ako rok vykonáva monitoring v okolí centra mesta smerom k železničnej a autobusovej stanici a taktiež aj na sídliskách Sekčov a Sídlisko III. , najmä v okolí nákupných centier. V mnohých prípadoch žobrú najmä maloleté deti bez sprievodu rodičov, alebo matky s deťmi.

Vykonávanie terénnej sociálnej práce zamestnancom mesta sťažuje skutočnosť, že žobrajúce sú prevažne osoby z okolitých obcí, zámerne neuvádzajú skutočné meno a adresu, na ktorej bývajú. Navyše, prosba o pomoc je u žobrajúcich osôb veľakrát podmienená závislosťou na omamných látkach.

„Zamestnanci mesta komunikujú s terénnymi pracovníkmi okolitých obcí, aby ich informovali o zistenej skutočnosti s cieľom poskytnutia pomoci prostredníctvom obce, v ktorej tieto osoby bývajú. Je potrebné si uvedomiť, že darovaním finančných prostriedkov tieto osoby prichádzajú k ľahkým zárobkom bez práce, čo značne sťažuje aj terénnu sociálnu prácu, " uviedla Maria Humeníková, vedúca Odboru služieb pre občanov MsÚ v Prešove.

Cieľom mesta Prešov je informovať občanov, ktorí takéto osoby v uliciach mesta stretnú, aby ich navigovali tam, kde dostanú jedlo alebo ošatenie zdarma, a uprednostnili túto priamu formu pomoci pred poskytovaním finančných prostriedkov.

Mesto Prešov už v roku 2019 poskytlo prostredníctvom Územného spolku Slovenského Červeného kríža teplé polievky pre deti v nepriaznivej sociálnej situácii, avšak, o túto formu pomoci nebol záujem. Gréckokatolícka charita Prešov naďalej poskytuje pre ľudí bez domova možnosť bezplatne vykonať hygienu a vyprať šatstvo, prípadne za symbolický poplatok. Ponúkajú tiež obedy zdarma. Pomôcť môžu aj občania, a to zakúpením a darovaním charitných poukazov.

Mestská polícia Prešov uvádza, že problematika strádajúcich osôb v mestách je rozšírená, a to nielen v Prešove, pričom až 90% týchto ľudí na uliciach sú občania z priľahlých obcí s početnou rómskou komunitou. Samotné žobranie však nie je legislatívne upravené žiadnym zákonom. Ak však verejnosť poskytne finančné prostriedky týmto strádajúcim občanom, vytvorí priestor a nechcene ich pozýva do mesta za „jednoduchým zárobkom“, čo negatívne ovplyvňuje výkon sociálnej práce terénnych sociálnych pracovníkov.

Počet týchto občanov následne narastá a ich konanie negatívne ovplyvňuje bežných občanov, ktorí v meste žijú alebo ho navštevujú. Vzhľadom na to, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho zakázať ani mesto.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Prešovčania zahlasovali za projekty participatívneho rozpočtu
V Prešove prebieha pilotný ročník participatívneho rozpočtu. Verejnosť hlasovala za 9 projektov, medzi ktoré sa prerozdelí viac ako 40-tisíc eur. Jednotlivé projekty môžu žiadatelia začať realizovať už v júni 2024.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK