Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Nadácia Pontis rozširuje sieť EDUpointov – miest inšpirácií o inovatívnom vzdelávaní. Pribudnú v Prešove, Snine a Trnave.

Lepšie vzdelávanie dosiahneme skôr, ak sa spoja snahy aktívnych riaditeľov a učiteľov, predstaviteľov mimovládnych organizácií či samospráv, ktorí chcú priniesť do škôl moderné postupy. To je základná myšlienka EDUpointov, ktoré Nadácia Pontis otvára po celom Slovensku v spolupráci s lokálnymi vzdelávacími organizáciami alebo samosprávami. V januári sa na zoznam miest zaradia aj Prešov, Snina a Trnava a celkový počet EDUpointov tak stúpne na 9. V aktuálnej situácii ponúkajú EDUpointy svoj program najmä online a pomáhajú učiteľom a učiteľkám napríklad aj zlepšovať dištančné vzdelávanie.

Zámerom EDUpointov je vytvoriť aktívnym učiteľom a učiteľkám, riaditeľom a riaditeľkám škôl, ako aj ďalším záujemcom, prístup k inšpiratívnym prednáškam o vzdelávaní, príkladom dobrej praxe zo škôl a vytvárať im priestor pre formovanie podnetov na zlepšenia vo vzdelávaní. Program EDUpointov spočíva v praktických workshopoch, diskusiách či školeniach na aktuálne témy. Účastníci sa tiež navzájom spoznávajú a zdieľajú svoje skúsenosti a riešenia. V aktuálnej situácii ponúkajú EDUpointy svoj program najčastejšie online.

„Nadácia Pontis stojí v rámci programu Generácia 3.0 za šiestimi EDUpointmi, ku ktorým od nového roka pribudnú ďalšie tri. Dva vzniknú v spádových mestách na východe – Snine a Prešove, pretože vnímame silnú potrebu podporovať učiteľov v tejto časti Slovenska. Tretím mestom je Trnava, “ upresňuje Norbert Maur, senior programový manažér Generácie 3.0. Ďalšie mestá, kde prebiehajú inšpiratívne vzdelávacie stretnutia, sú Bratislava, Košice, Nitra, Poprad, Zvolen a Žilina.

Každý z EDUpointov organizuje raz do mesiaca vzdelávaciu aktivitu pre vyššie spomínanú cieľovú skupinu. Program vždy odpovedá na aktuálnu celospoločenskú situáciu. Inšpirácie na témy a hostí organizáciám poskytuje aj Nadácia Pontis, ktorá v rámci programu Generácia 3.0 mapuje zaujímavé vzdelávacie projekty a iniciatívy a najlepším pomáha šíriť sa do čo najviac škôl.

„Uplynulé tri roky existencie EDUpointov ukázali, že záujem o takýto druh vzdelávania a zdieľania skúseností, je v regiónoch veľmi vysoký. Takmer každé podujatie naplní svoje kapacity, ktoré sa obvykle pohybujú okolo počtu 20 účastníkov, “ spresňuje N. Maur.

Podľa prieskumu Inštitútu pre vzdelávaciu politiku, počas prvej vlny pandémie používali učitelia a učiteľky pri online výučbe väčšinou tzv. asynchrónnu výučbu. To znamená, že žiakom a žiačkam síce zasielali úlohy prostredníctvom internetu, ale neorganizovali online hodiny. Zároveň, až 80 % učiteľov a učiteliek hovorili, že by potrebovali školenia a vzdelávanie zamerané na technické zručnosti.

Aj v prvej, aj počas druhej vlny pripravovali koordinátori EDUpointov webináre na zlepšenie dištančného vzdelávania. Dokázali promptne reagovať na potreby učiteľov a učiteliek a pomôcť im pri príprave online hodín.

EDUpointy by nemohli existovať bez spolupráce s lokálnymi organizáciami. Vo Zvolene a v Snine tvorí Nadácia Pontis program EDUpointov v spolupráci s Komenského inštitútom, v Bratislave s organizáciou Indícia, v Poprade a Prešove s organizáciou V. I. A. C. – Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže, v Žiline s OZ Komunitné vzdelávanie Kalimba a tiež s mestom Nitra. V Trnave zase s organizáciou Lifestarter. EDUpoint Košice koordinuje aktívna učiteľka Ibolya Straussová

Všetky podujatia sú zverejňované na stránke www.generacia30.sk/edupoint , prípadne na Facebooku Nadácie Pontis.
Prepájame firmy, mimovládne organizácie, štátne inštitúcie, komunity a jednotlivcov, aby sme spoločnými silami dosiahli pozitívne zmeny vo vzdelávaní, v zodpovednom podnikaní a v boji proti korupcii a chudobe. V týchto témach sme aj experti.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK