Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Betlehem už zdobí centrum Prešova

Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už môžu Prešovčania i návštevníci nášho mesta obdivovať krásny drevený Betlehem. Jeho autorom je Juraj Antoňák z Ličartoviec.

Drevený Betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti. Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch. Inštalácia tohto diela pred Konkatedrálou sv. Mikuláša trvala približne 3 hodiny. Autor diela Juraj Antoňák s úsmevom prezradil, že medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a Betlehem stále postupne dopĺňa novými postavami a detailami.

Pán Antoňák žije v Ličartovciach a vo svojej rezbárskej dielni má už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva. V Prešove môžeme jeho unikátne dielo obdivovať už po šiestykrát. Diela Juraja Antoňáka však môžete nájsť po celom svete, napr. v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy. K vytvoreniu dreveného Betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005. Drevený Betlehem Juraja Antoňáka zdobil centrum Prešova už v roku 2007.

V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených Betlehemov už 16 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004 a každý rok sa pri Konkatedrále sv. Mikuláša striedavo vystavujú diela troch drevorezbárov, Mareka Mikluša, Juraja Antoňáka a Miroslava Janiča.

Drevený Betlehem Juraja Antoňáka môžu Prešovčania obdivovať pri Konkatedrále sv. Mikuláša až do 9. januára 2021.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK