Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Aktivity prešovských základných škôl

Žiaci prešovských základných škôl nedajú nude žiadnu šancu. Spolu s pani učiteľkami hrajú hry, kreslia, tancujú a vymýšľajú.

Základná škola Májové námestie sa tento rok umiestnila na 5. mieste medzi ocenenými školami v rámci 16. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice.

V rámci podujatia k Medzinárodnému dňu školských knižníc 26. októbra 2020 školská knižnica zorganizovala podujatie pod názvom „Zlatá reťaz čitateľov - hovoriť striebro, čítať zlato“. Každá trieda sa venovala čítaniu kníh rôznych žánrov, dramatizácii príbehov a rozmanitým zábavným úlohám podľa vopred pripraveného scenára. Prváci a druháci si zahrali hru na slovnú reťaz, a prečítali si rozprávku Rukavička, ktorú následne výtvarne stvárnili a zdramatizovali. Tretiaci pracovali so slovenskými prísloviami, porekadlami a pranostikami. Zisťovali ich pôvod a hľadali uplatnenie ustálených spojení v súčasnosti.
Štvrtáci čítali vecné i umelecké texty o Veľkomoravskej ríši i o Jánošíkovi a jeho pokladoch. Malí čitatelia v kostýme hlavnej postavy čítali svojim rovesníkom zo svojej najobľúbenejšej knihy. Podujatie bolo ešte doplnené takzvanou zlatou reťazou s prísloviami, porekadlami, pranostikami, veršovankami a hádankami. Reťaz visela na chodbe školy a jej cieľom bolo umocniť u žiakov radosť z čítania a vzdelávania školskou knižnicou.

Slovenská pedagogická knižnica venovala škole 200 € na nákup kníh do školskej knižnice.

Druháci zo ZŠ Važecká v Prešove sa pod vedením pani učiteľky Aleny Sopirjakovej pomaly dostávajú do ďalšieho levelu a začínajú spoznávať čísla do 100. Číselný rad po desiatkach vytvorili na hodine výtvarnej výchovy a na hudobnej výchove k nemu pripojili rytmickú hru, vďaka ktorej počítanie hravo zvládli.

Žiaci ZŠ Važecká v Prešove pod vedením pani učiteľky Mgr. Aleny Sopirjakovej prijali aj tanečnú výzvu. Nacvičili známu choreografiu Jerusalema Dance, ktorá v týchto ťažkých časoch obletela svet. Pridali sa tak k tisíckam ľudí z rôznych krajín, ktorých spojil tanec. A zvládli to na výbornú, veď posúďte sami - video nájdete pod týmto článkom.

Vianočný pozdrav z ostrova Vážka
Jeden zo žiakov ZŠ Važecká v Prešove, Janík, má 11 rokov a úžasne kreslí. Pod vedením špeciálnej pedagogičky Terézie Balužinskej a triednej učiteľky Oľgy Siskovičovej sa Janík zapojil do projektu Vianočný pozdrav ministra školstva. Svoju predstavu o vianočných sviatkoch vyjadril farbičkami a fixkami.

Kresbu doplnil o svoj mimoriadne ťažký životný príbeh. Záver jeho vianočného priania znie: „Prajem si, aby všetci ľudia boli zdraví!“

Vianočný pozdrav symbolicky vložia do fľaše a hodia "do mora" so želaním, aby sa doplavil až k pánovi ministrovi.

PaedDr. Dana Štucková, ZŠ Májové námestie 1
Mgr. Erika Jusková, ZŠ Važecká

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK