Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Kalendáre slúžia aj na vzdelávanie

Technické služby mesta Prešov (TSmP) budú v decembri a januári do rodinných domov distribuovať stolový kalendár na rok 2021. Okrem termínov vývozu triedeného odpadu v ňom obyvatelia nájdu aj informácie zamerané na tému voda a jej zadržiavanie v krajine. „Napríklad, že pri zimnej údržbe chodníkov nemáme používať soľ. V roztoku s vodou sťažuje činnosť čistiarne odpadových vôd. Pri námraze chodník posypte radšej pieskom, štrkom alebo popolom. Alebo – kedy je najlepšie polievať záhradu, “ približuje Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP.

Mestská spoločnosť vydáva kalendáre už od roku 2006. Nápad vznikol pri zavedení celoplošného triedeného zberu v Prešove. „Obyvateľom v rodinných domoch sme museli na rok dopredu distribuovať harmonogram vývozu jednotlivých odpadov, “ vracia sa do minulosti Ingrid Mihaľová. Ako zdôraznila, spoločnosť to poňala ako príležitosť vzdelávať ľudí v oblasti životného prostredia a odpadov. A tak namiesto jednoduchého plagátu s termínmi zberu pripravili prvý kalendár triedeného vrecového zberu odpadov. Postupne predstavovali zaujímavé novinky o odpadoch, prinášali informácie o ďalších aktivitách spoločnosti, ktorá sa prioritne zaoberá zberom a triedením odpadu. Posledných päť rokov sú kalendáre kreatívnejšie a tematicky zamerané: „Chceme viac upriamiť pozornosť obyvateľov na problémy ekológie a životného prostredia, “ vysvetľuje pracovníčka Technických služieb. V roku 2017 sa zamerali na predstavenie TSmP a zavedených noviniek, v roku 2018 na obehové hospodárstvo, rok 2019 bol vyčlenený na boj s plastovým odpadom, v tohtoročnom bola predstavená filozofia zero waste a témou nadchádzajúceho je voda.

Kalendáre spoločnosť koncom roka distribuuje do viac ako 7 000 domácností v individuálnej bytovej výstavbe. Pri štandardnom vývoze vodiči TSmP odovzdajú obyvateľom sadu vriec na jednotlivé komodity – papier, plasty, sklo, VKM + kovy, ku ktorým pridajú aj stolový kalendár s presnými termínmi vývozu. Obyvatelia bytových domov túto praktickú pomôcku nedostanú, „pretože do kontajnerov môžu vyniesť smeti, kedy chcú a nemusia ich vykladať v špeciálne určený deň, ako je to v rodinných domoch, “ približuje Ingrid Mihaľová a dodáva: „V kalendári sú presné pokyny, kedy, kam a čo treba vyložiť. Ak nejaká domácnosť odpad z akéhokoľvek dôvodu nevyloží, musí počkať do ďalšieho vývozu. Preto sú pre rodinné domy presné harmonogramy veľmi dôležité.“ Elektronická verzia kalendára je tiež uverejnená na webovej stránke Technických služieb a záujemcovia si ju môžu stiahnuť, pričom dostupná je aj verzia pre smartfóny.

Kalendár je podľa Ingrid Mihaľovej príspevkom TSmP ako zvýšiť angažovanosť Prešovčanov v oblasti ekológie: „Kalendár berieme ako účinný edukatívny nástroj. Každá domácnosť ho má na očiach a veríme, že niečo z informácií, ktoré v ňom nájdu, ich zaujme a prenesú to do svojho života. Každý z nás musí niečo urobiť. Téma trvalo udržateľného rozvoja je v dnešnej dobe mimoriadne aktuálna a nemôžeme sa tváriť, že sa nás netýka.“

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK