Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Krajský súd rozhodol: Skupinka vlastníkov pozemkov pri Kolmanovej záhrade nemá nárok na náhradu škody od mesta Prešov

Súkromné pozemky v lokalite Holá hora pri Kolmanovej záhrade mesto Prešov neodkúpi. Krajský súd v Prešove potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, ktorý rozhodol, že skupinka vlastníkov nemá nárok na náhradu škody za to, že na svojich pozemkoch nemôžu realizovať výstavbu.

Skupinka právnikov, ktorí vlastnia pozemky v blízkosti Kolmanovej záhrady, chcela v lokalite Holá hora stavať rodinné domy. Platný Územný plán mesta Prešov im to však neumožňuje. Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov totiž v novembri 2013 prijalo uznesenie, ktorým rozhodlo o zriadení Parku Kalvária Prešov ako verejnoprospešnej stavby na predmetných pozemkoch, ktorú sú odvtedy zadefinované ako plochy urbanistickej zelene. Majitelia pozemkov pri Kolmanke tvrdili, že v dôsledku zmien v územnom pláne im bola spôsobená ujma na ich vlastníckom práve. Od mesta Prešov požadovali, aby pozemky odkúpilo za 700-tisíc eur. Odôvodnili to ako náhradu škody, ktorej sa domáhali súdnou cestou. Po tom ako neuspeli na Okresnom súde Prešov, ktorý ich žalobu zamietol, sa odvolali na krajský súd. Ten však potvrdil rozsudok prvostupňového súdu. Pre mesto Prešov to znamená, že skupinke právnikov za ich pozemky v lokalite Holá hora platiť nebude.

História sporu
Spor okolo pozemkov v lokalite Holá hora pri Kolmanovej záhrade s celkovou výmerou 6000 m² siaha až do roku 2008, keď sa ich vlastníkmi stala skupinka právnikov, ktorí ich odkúpili od reštituentov. Stalo sa tak približne rok po tom ako Krajský úrad životného prostredia v Prešove zrušil ochranu územia v areáli Holá hora. Začiatkom roka 2008 keď prešovské zastupiteľstvo schválilo zmeny v Územnom pláne mesta Prešov došlo k rozporu medzi jeho textovou a grafickou časťou. Na túto skutočnosť poukázala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová ešte v čase keď pôsobila ako mestská poslankyňa. Všimla si totiž, že v časti územného plánu kde sa píše o zeleni sú zaznačené stavebné parcely, a preto varovala poslancov pred možnou výstavbou v okolí Kolmanovej záhrady. „Mojim cieľom bolo od začiatku zachovanie zelene na Kolmanke, ktorú považujem za srdce prešovskej prírody. Vlastníci pozemkov sa mi za to odvďačili podaním podnetu na políciu, vyhrážkami v poslaneckej schránke a zastrašovaním, že budem odsúdená na 15 rokov väzenia za zosnovanie zločineckej skupiny, “ uviedla primátorka.

Vlastníci pozemkov mali v pláne postaviť v tejto lokalite osem rodinných domov. Opierali sa pritom o stanovisko hlavného architekta mesta, podľa ktorého boli predmetné pozemky navrhované ako obytná plocha rodinných domov. Andrea Turčanová ako vtedajšia poslankyňa však poukázala na fakt, že sporný územný plán bol zverejnený po schválení v zastupiteľstve až 20.marca 2008, pričom súčasní vlastníci kúpili pozemky v lokalite Holá Hora ešte 11.februára 2008, a teda skôr než zmeny v územnom pláne vstúpili do platnosti. V roku 2012 preto požadovala, aby sa do územného plánu vrátila pôvodná funkcia územia pri Kolmanovej záhrade. Tento návrh napokon mestské zastupiteľstvo schválilo v novembri 2013. Traja majitelia medzitým dali mestu návrh na odpredanie svojich pozemkov za 700-tisíc eur. Radnica s tým však nesúhlasila a celý spor skončil na súde.

Ilustračné foto: MsÚ Prešov

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK