PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19322/bez_muziky_bieda.html

Bez muziky bieda

Mladá prešovská skupina BASAWELL prichádza v týchto dňoch so svojím debutovým albumom “Bez muziky bieda”.

BASAWELL je zoskupením šiestich mladých muzikantov, ktorí si vydaním albumu plnia jeden zo svojich veľkých hudobných snov.
Vznikli v roku 2019 a ich repertoárom je ľudová hudba s prvkami popovej muziky. Od klasickej ľudovkovej kapely sa líšia najmä používaním bicích a perkusií. Do už notoricky známych ľudoviek mixujú popové medzihry, čím dávajú skladbám nový šat a stávajú sa v ich podaní jedinečnými. Vďaka moderným prvkom v tradičných ľudových skladbách sa snažia viac priblížiť aj mladej generácii poslucháčov.

Ako sami vravia: “Sme mladí ľudia a týmto by sme radi problížili ľudové piesne aj našim rovnesníkom a mladším generáciam. Myslíme si, že aj ľudová hudba sa vyvíja a popové prvky v nej ju istým spôsobom omladzujú. Bicie nástroje znásobujú energiu, skladby sa stávajú viac rytmické a tanečné.”

Moderné aranžmány piesní si robia členovia BASAWELLU prevažne sami.
Členovia kapely sú mladí muzikanti, ktorí od detstva účinkovali v rôznych detských a študentských ľudových zoskupeniach alebo folklórnych súboroch, absolventi základných umeleckých škôl, či študenti konzervatória. Ich vzťah k ľudovej hudbe sa formoval na folklórnych súťažiach a vystúpeniach, až nakoniec prišli s nápadom založiť si vlastnú skupinu a ozvláštniť ľudové piesne svojimi hudobnými nápadmi a aranžmánmi.
Za svoju krátku hudobnú kariéru BASAWELL spolupracoval na niektorých skladbách a vystúpeniach aj s umelcami: Mafia Corner, Marián Čekovský, Anna Poráčová, či Ondrej Kandráč. Poslední dvaja menovaní hosťujú na debutovom albume „Bez muziky bieda“.

BASAWELL je poloprofesionálne zoskupenie, medzi hráčmi sú masér, vodič, reklamný predajca či študent. “Hudbu ale robíme na 100% a pristupujeme k nej ako k nášmu zamestnaniu a poslaniu zároveň.”

Aktuálna covidová situácia zrušila aj BASAWELLU mnohé vystúpenia a preto sa rozhodli využiť toto obdobie na prípravu a realizáciu debutového albumu.
“Bol to náš veľký sen a v týchto dňoch album konečne vychádza! Sme šiesti mladí chlapci a tých muzikantských snov máme v kapele šesťkrát toľko. Ďalším sú vypredané koncerty, preto sa už nevieme dočkať toho, kedy sa bude môcť opäť koncertovať. Bez kontaktu s publikom nemá naše hranie význam. Pre nás platí staré dobré pravidlo: Baví nás baviť vás! Preto na aktuálnu situáciu aj reflektuje názov jednej skladby (a albumu zároveň): Bez muziky bieda. Veríme, že zatiaľ aspoň prostredníctvom albumu dodáme ľuďom pozitívnu energiu a dobrú náladu.”

BASAWELL sú:
Matúš TKÁČ (22. rokov) – husle, spev, primáš kapely
Patrik PAVLIŠKO (19. rokov) – kontrabas
Michal FOLTÍN (22. rokov) – viola
Filip LUTERÁN (21. rokov) – akordeón
Matej TKÁČ (20. rokov) – cimbál
Šimon PISKURA (22. rokov) – bicie, perkusie

CD “BEZ MUZIKY BIEDA
1. Do lesa, do lesa
2. Dedinka v údolí/Bolo to z večera
3. Bez muziky bieda
4. Oj išla ja/A čija to chyža/Nebudú tu
5. Lipka
6. Tancuj, tancuj/Oči, oči
7. A ja taka čarná/Šalená ja bula
8. Nepi, Jano/Ves ti zájdu
9. Beriem si ťa, beriem
10. Načo pôjdem domov/V pondelok doma nebudem
11. A do Prešova/Keď sa vydávala

Ukážky z tvorby kapely BASAWELL:
BASAWELL „Do lesa, do lesa“
https://www.youtube.com/watch?v=IHBxbBwR-tI
BASAWELL „Tancuj, tancuj/Oči, oči...“
https://www.youtube.com/watch?v=MvAxGjpy-n0
BASAWELL „A od Prešova/Krjačok ľaliový“
https://www.youtube.com/watch?v=Xz59P8Gm5EI

Debutový album „BEZ MUZIKY BIEDA“ vychádza 20. 11. 2020 a nájdete ho v distribučnej ponuke firmy Spinaker: https://www.spinaker.sk/basawell-bez-muziky-bieda-s-podpisom

Autor foto: Dominik Krajňak

 
23.11.2020 | Autor: Lenka Slaná | Kultúra a voľný čas | čítané: 1388 krát