Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Zamestnanci majú stále čas na 2%

Tretí sektor si doteraz pripísal na svoje účty približne 43 miliónov eur. Tieto peniaze poslala neziskovým organizáciám, nadáciám a občianskym združeniam finančná správa. Do týchto dní už spracovala 553 869 vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane. Zamestnanci môžu darovať svoje dve, respektíve tri percentá, až do 30. novembra.

Zamestnanci majú stále možnosť podporiť tretí sektor. Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, im musí vystaviť potvrdenie o zaplatení dane najneskôr do 15. novembra. Zamestnanec tak môže darovať dve, resp. tri percentá, podaním samostatného vyhlásenia o poukázaní podielu spolu s týmto potvrdením najneskôr do 30. novembra 2020. Neziskové organizácie, nadácie či občianske združenia následne dostanú tieto financie do konca februára 2021.

Finančná správa do týchto dní spracovala 553 869 vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane a na účty neziskových organizácií, nadácií či občianskych združení odišlo už približne 43 miliónov eur. Je to však zatiaľ o 30 miliónov menej ako darovali daňovníci tretiemu sektoru v minulom roku. V roku 2019 poukázalo podiel zo zaplatených daní takmer 905 000 daňovníkov (852 734 fyzických a 52 252 právnických osôb), 15 590 prijímateľom darovali sumu viac ako 73 miliónov eur.

Zamestnanci si môžu vybrať zo zoznamu prijímateľov na rok 2020. Zoznam vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk, ako aj na portáli finančnej správy https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/zoznamy/zoznam-prijimatelov-z-nk-sr.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK