Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešovské dominanty sa 17. novembra zahalia do purpurovej farby

Na Slovensku je už tradíciou, že november patrí aj najmenším a najkrehkejším – predčasne narodeným deťom. 17. novembra sa Slovensko zahalí do purpurovej farby a aj v Prešove sa najväčšie dominanty rozsvietia farbou predčasniatok.

Aj tento rok pripravilo OZ Malíček pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí 17. novembra viacero aktivít, ktorými vyjadríme nielen spolupatričnosť, ale aj podporu týmto bojovníkom a ich rodinám. Jednou z podporných aktivít je aj nasvietenie dominánt do purpurovej farby.

Do tejto farby predčasniatok sa zahalia aj ľudia, ktorí sa zapoja do tohtoročnej výzvy #NaseSrdciaSuPurpurove. Jej cieľom je vyjadriť podporu a spolupatričnosť s tými, ktorých sa predčasný pôrod priamo alebo nepriamo týka.

Nasvietenie sa celosvetovo uskutoční v zajtra 17.11.2020. Podporu tejto výzve už tradične vyjadrilo 11 slovenských miest nasvietením 15 najväčších dominánt purpurovou farbou. V Prešove sa do purpurovej farby zahalí budova historickej radnice a Vodárenská veža.

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to viac ako 5 000 detí. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30%. „Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné, “ opisuje Ľubica Kaiserová, predsedníčka a zakladateľka Občianskeho združenia Malíček.

K podpore predčiasniatok a ich rodičov sa môže zapojiť aj široká verejnosť, a to nielen oblečením v purpurových odtieňoch či zdieľaním fotiek nasvietených dominánt z jednotlivých miest, ale vyjadriť svoju podporu a spolupatričnosť môže ktokoľvek aj finančne prostredníctvom darovacieho formuláru na účet, z ktorého OZ Malíček financuje všetky aktivity na pomoc predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Aj vďaka tejto finančnej podpore môže OZ Malíček aj naďalej realizovať svoje projekty, zabezpečovať materiálne vybavenie do perinatologických centier a neonatologických oddelení a pomáhať tak tým najmenším. OZ Malíček tak napĺňa svoju víziu, aby predčasne narodené deti mohli byť spolu s rodičmi od prvej chvíle a aby prítomnosť blízkych bola vnímaná ako súčasť najlepšej starostlivosti.

Darovací formulár: https://www.malicek.sk/pomahajte-s-nami/pomahajte-financne

Občianske združenie Malíček už osem rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

Mgr. Ľubica Kaiserová, dipl. d.s.
predsedníčka a štatutárny zástupca Malíček OZ

Svetový deň predčasne narodených

Svetový deň predčasne narodených
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK