Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Kamerový systém v meste Prešov odhaľuje priestupky už 20 rokov

Mestská polícia v Prešove dennodenne monitoruje dianie v meste osobne i prostredníctvom kamerového systému, ktorý pomáha odhaliť a riešiť priestupky a trestné činy. Kamerový systém v Prešove dnes oslavuje okrúhle jubileum.

Celý kamerový systém je nastavený tak, aby vedel odhaliť protiprávne konania, kvalitou záznamu identifikoval tých, ktorí si myslia, že ich nikto nevidí a zaistil bezpečnosť v meste.

V súčasnosti má kamerový systém 78 kamier a naďalej sa rozširuje. Najväčší rozmach zaznamenal v posledných desiatich rokoch, keď bolo do kamerového systému pridaných až 58 kamier.

Prvé kamery vážili viac ako 5 kg a boli na nich použité kvalitnejšie materiály, ako je to teraz. V súčasnosti váži otočná kamera menej ako 2 kg. Technika postupne prešla od analógu po digitál, od satelitného prenosu, televíznych káblov a antén až po optické vlákno, ktoré je najlepším spôsobom na prenos signálu.

Prvé dve kamery boli umiestnené pred Hotelom Senátor a na Hoteli Dukla. Kamerový systém v Prešove sa rozvíjal postupne. Najprv v uliciach mesta, neskôr sa dostal aj na sídliská, kde vznikli chránené dielne, v ktorých operátori dodnes pomáhajú pri odhaľovaní protiprávnych konaní. V týchto chránených dielňach pracuje spolu 27 operátorov so zníženou pracovnou schopnosťou.

Štatistiky ukazujú, že kamery v meste Prešov počas 20 rokov účinne pomáhajú pri odhaľovaní trestných činov, ale aj priestupkov. Na základe žiadostí od Policajného zboru SR vydala Mestská polícia Prešov až 311 zaznamenaných udalostí, v ktorých išlo o podozrenie z trestného činu. Toto vysoké číslo poukazuje na opodstatnenosť mestského kamerového systému v Prešove.

Kamery sú pravidelne servisované a postupne vymieňané za novšie modely, rovnako, ako technika v operačných miestnostiach.

V roku 2018 boli umiestnené a spustené nové kamery na ul. Švábskej (pri zvonici), na križovatke ulíc Solivarská a Švábska, na križovatke ulíc Levočská a Remscheidská, na ulici Levočská - západ, na budove Nákupného strediska DRUŽBA, na križovatke ulíc Okružná a Požiarnická a vo vrchnej časti oblúka na Floriánovej ulici.

Zároveň bola vymenená najstaršia kamera monitorovacieho a kamerového systému, ktorá slúžila dlhých 18 rokov a snímala priestor pešej zóny spolu s parkom.

Obr. 1 - Takto vyzerala operačná miestnosť v roku 2006.
Obr. 2 - Kamerový systém z roku 2009.
Obr. 3 - Začiatkom roku 2017 sa výrazne zmenil vzhľad pracoviska, ktoré prešlo modernizáciou.
Obr. 4 - Operačná miestnosť Mestskej polície Prešov v súčasnosti.

Takto vyzerala operačná miestnosť  v  roku 2006
Kamerový systém z roku 2009
Začiatkom roku 2017 sa výrazne zmenil vzhľad pracoviska, ktoré prešlo modernizáciou.
Operačná miestnosť Mestskej polície Prešov v súčasnosti.
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK