Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Informácie k celoplošnému testovaniu v meste Prešov

Vážení občania, ochorenie COVID-19 sa naďalej nebezpečne šíri a naším poslaním je chrániť Vaše zdravie. Mesto Prešov sa preto zapája do celoplošného testovania, ktoré schválil Ústredný krízový štáb SR. Prosíme Vás o ohľaduplnosť a trpezlivosť. V týchto chvíľach je dôležité, aby sme vzájomne spolupracovali a snažili sa spoločnými silami zvládnuť celoplošné testovanie v našom meste najlepšie, ako to bude možné.

Testovania sa môžu zúčastniť už aj deti od desať rokov. Neodporúčame ho však ľuďom nad 65 rokov, ktorí trávia väčšinu času doma, majú rôzne zdravotné obmedzenia alebo obmedzenú pohyblivosť. Snažíme sa testovanie zabezpečiť tak, aby sme čo najviac ochránili Vaše zdravie. Testovanie bude prebiehať za prísnych epidemiologických opatrení a miestnosti budú dezinfikované.

Test môžete absolvovať na odbernom mieste v čase od 7.00 do 21.30 hod. s výnimkou prestávok, ktoré budú v čase od 12:00 do 12:45 hod. a od 18:00 do 18:30 hod..

Ako bude prebiehať samotné testovanie?
Po vstupe do odberného miesta je potrebné si vydezinfikovať ruky pripravenými dezinfekčnými prostriedkami. Určenému administratívnemu pracovníkovi sa následne preukážete občianskym preukazom a kartičkou poistenca, z ktorých údaje budú použité v registračnom formulári. Po registrácii dostanete pridelené číslo a vreckovku, s ktorou následne pristúpite k odpadkovému košu, kde si vyfúkate nos a odkašlete. Použitú vreckovku zahodíte.

Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo. Potom Vám zdravotník jemnou tyčinkou odoberie vzorku z nosohltana. Na samotné výsledky počkáte vo vyhradenom dezinfikovanom priestore.

Hneď, ako bude známy výsledok, Vás zdravotník privolá podľa prideleného čísla. Opäť predložíte občiansky preukaz pre správnosť údajov a vypísanie certifikátu o absolvovaní testu. Zdravotník Vám odovzdá certifikát v obálke, kde nájdete poučenie, čo robiť v prípade negatívneho, resp. pozitívneho výsledku testu.

Následne môžete z odberového miesta odísť. V prípade pozitívneho výsledku je nutné, aby ste absolvovali domácu 10-dňovú karanténu.

V prípade negatívneho výsledku je naďalej potrebné eliminovať stretávanie sa s ostatnými ľuďmi na nevyhnutné minimum a dodržiavať opatrenia schválené vládou SR.

Odporúčame Vám, aby ste sa testovania zúčastnili na odbernom mieste – v okrsku, v ktorom ste boli voliť počas posledných volieb do NR SR. Zoznam miest je zverejnený aj pod týmto článkom, prípadne v priloženom informačnom letáku.

Taktiež Vás prosíme, aby ste navštevovali odberné miesta podľa prvého písmena priezviska, vrátane mäkčeňov a dĺžňov:
A, B, C, D --- 07:00 – 09:00 h.
E, F, G, H --- 09:00 – 11:00 h.
CH, I, J ---- 11:00 – 12:00 h.
prestávka --- 12:00 – 12:45 h.
K, L --- 12:45 – 15:00 h.
M, N, O --- 15:00 – 17:00 h.
P, Q --- 17:00 – 18:00 h.
prestávka --- 18:00 – 18:30 h.
R, S --- 18:30 – 20:00 h.
T, U, V, W, X, Y, Z --- 20:00 – 21:30h.

Na webovej adrese http://bit.ly/okrskyPO si môžete po zadaní svojej ulice overiť názov a adresu okrsku, v ktorom ste mohli voliť vo voľbách do NR SR 2020 a kde sa môžete dať otestovať.

Ďakujeme Vám za pochopenie a spoluprácu.

Spolu to zvládneme.

Prílohy
Celoplošné testovanie v meste Prešov - leták
pdf
680 kB
Súvisiace články
6.11.2020 Druhé kolo celoplošného testovania v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK