Sobota, 15. jún 2024
Meniny má Vít | zajtra Blanka, Bianka

Priechod pre chodcov na Levočskej ulici čaká modernizácia

Spoločnosť O. S. V. O. Comp, a.s. v týchto dňoch začína s modernizáciou priechodu pre chodcov na Levočskej ulici. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.

V rámci úpravy priechodu pre chodcov na Levočskej ulici medzi parkom Vlada Clementisa a Sídliskom II bude vybudovaný nový ostrovček, spevnené plochy a pribudne aj cestná svetelná signalizácia pre zvýšenie bezpečnosti chodcov v tejto lokalite.

Nové semafory budú skoordinované so susednými svetelnými križovatkami. Na týchto semaforoch pribudne aj takzvané dopytové tlačidlo pre peších, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť chodcov a plynulosť cestnej premávky. Tento typ tlačidla je multifunkčný a nahrádza takzvané klepátka pre nevidiacich zvyčajne umiestnené na návestidlách. Na spodnej strane tlačidla sa nachádza vibračná zložka, určená prioritne pre zdravotne ťažko postihnutých, nepočujúcich a nevidiacich, ktorá v závislosti od podmienok VOĽNO alebo STOJ vibruje definovanou frekvenciou.

Úpravy sa však nezaobídu bez čiastočnej uzávierky tejto frekventovanej ulice. Chodcov i vodičov preto prosíme o rešpektovanie prenosného dopravného značenia a o zvýšenú opatrnosť pri prechádzaní cez tento priechod, s ohľadom na pracovníkov, ktorí budú realizovať úpravy.

Vzhľadom na to, že ide o jednu z najzaťaženejších dopravných tepien v Prešove, plynulosť premávky v tomto úseku bude v prípade potreby regulovať aj polícia.

Celkové náklady na realizáciu úprav sú v objeme 33 902,66 eur vrátane DPH. Čiastočná uzávierka na Levočskej ulici potrvá približne do polovice decembra 2020.

Obnova svetelných križovatiek na Levočskej ulici je prvou etapu projektu preferencie MHD v Prešove. Spustenie preferencie autobusov a trolejbusov je však náročná a sofistikovaná záležitosť. V druhej etape projektu preto bude potrebné prepojiť všetkých 5 svetelných križovatiek spolu so semaformi pri parku Vlada Clementisa pomocou optickej infraštruktúry, aby mohli radiče cestnej dopravnej signalizácie medzi sebou komunikovať a koordinovať prejazd vozidiel cez Levočskú ulicu.

Viac o projekte modernizácie svetelných križovatiek na Levočskej ulici si môžete prečítať:
https://www.presov.sk/oznamy/mesto-presov-postupne-modernizuje-svetelne-krizovatky-na-levocskej-ulici.html

Mohlo by Vás zaujímať
Dôjde k uzávierke Vajanského a čiastočnej uzávierke Lesíku delostrelcov
Z dôvodu odstránenia havarijného stavu kanalizácie na uliciach Lesík delostrelcov a Vajanského dôjde od 4. 6. 2024 (od 8:00 hod.) do 30. 6. 2024 k celkovej uzávierke Vajanského ulice a čiastočnej uzávierke na ulici Lesík delostrelcov.
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK