Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mesto Prešov sa pripravuje na celoplošné testovanie

Celoplošné testovanie sa uskutoční počas dvoch nadchádzajúcich víkendov aj v Prešove. Mesto už podľa pokynov vyčlenilo 66 odberných miest. Momentálne čakáme na ďalšie pokyny od Ozbrojených síl SR.

Mesto Prešov vyčlenilo odberné miesta, ktoré majú v zmysle pokynov z Ústredného krízového štábu SR kopírovať volebné okrsky z posledných volieb. V rámci Prešova máme 66 okrskov, pričom 38 z nich patrí priamo do správy mesta Prešov, ďalších 12 patrí PSK a zvyšných 16 je vo vlastníctve súkromných subjektov alebo iných organizácií. Už teraz však vieme, že minimálne 3 okrsky budeme musieť presunúť do iných priestorov, a to pre nevyhovujúce podmienky na testovanie.

Príslušníci Ozbrojených síl SR v súčinnosti s RÚVZ Prešov momentálne vykonávajú obhliadky a preverujú priestory v rámci tzv. rekognoskácie. Až na základe záväzných stanovísk Ozbrojených síl a hygieny budeme mať informácie o tom, koľko odberových miest je vhodných a za koľko nevyhovujúcich odberných miest budeme musieť hľadať alternatívy. Mesto Prešov je od začiatku maximálne súčinné, no do začiatku testovania zostávajú posledné dni a preto veríme, že ešte dnes dostaneme definitívne pokyny k zriadeniu odberných miest, aby sme stihli všetky priestory včas pripraviť s ohľadom na hygienicko-bezpečnostné opatrenia.

Úlohou mesta Prešov je aj zabezpečiť organizáciu ľudí a dostatočnú informovanosť obyvateľov o tom, kedy a kde majú prísť na testovanie, aby sme sa vyhli zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí pri odberných miestach. Iba včera sme sa dozvedeli úplne novú informáciu o tom, že testovanie bude prebiehať namiesto troch dní iba dva dni. V podmienkach mesta Prešov, ktoré nemá samostatne fungujúce mestské časti, preto musíme zabezpečiť otestovanie všetkých obyvateľov nad 10 rokov, ako aj obyvateľov, ktorí v meste žijú, no nemajú tu trvalý pobyt. Za predpokladu stopercentnej účasti obyvateľstva na testovaní by na území mesta Prešov malo byť otestovaných viac ako 80 000 ľudí.

Jedno odberné miesto pritom zvládne otestovať max. 30 – 35 ľudí za jednu hodinu, čo by pri 66 odberných miestach v Prešove znamenalo, že každé odberné miesto nestihne počas víkendu otestovať približne 200 ľudí. Očakávame preto, že v čo najkratšom čase dostaneme presnejšie informácie z úrovne vlády alebo Ozbrojených síl SR, aby sme dokázali otestovať všetkých záujemcov.

Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí prejavili veľkú ochotu a záujem pomôcť ako administratívni pracovníci a prihlásili sa v rámci výzvy ako posily do testovacích tímov. Vzhľadom na vysoký počet odberných miest v Prešove sme sa spočiatku obávali či sa nám podarí zohnať dostatok ľudí, Prešovčania však opäť dokázali, že sa dokážu spojiť pre dobrú vec. Za necelé 3 dni sa do testovacích tímov prihlásilo viac ako 1000 ľudí, ktorí majú záujem pomôcť ako administratívni pracovníci pri testovaní.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK