PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19222/priroda_lieci.html

Príroda lieči

Jeseň a zima je obdobie, kedy je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženů stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii. Nezabúdajte na pestrů stravu, najlepšie na stredomorskej báze. Pokial vás už nějaká ta nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lékarne, môžete vyskúšať silu byliniek. Odborníci z výživových poradní NATURHOUSE prinášajú pár praktických tipov, ako prírodnými metódami vyzrieť na choroby - pri chrípke, kašli, prechladnutí a na posilnenie imunity.

1. Pri kašli
Zázvorový zábal podľa výživových poradcov NATURHOUSE – dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

2. Pri chrípke
Obyčajná cibuľa? Naši predkovia na túto pálčivú zeleninu nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je tak výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách - tymiane, divozely či čiernej baze.
Cibuľový čaj - ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.

3. Na imunitu
Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia.
Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

4. Pri prechladnutí
Šípkový čaj podľa výživových poradcov NATURHOUSE - dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.
Na čo si dať pozor pri príprave
Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.

Ak by ste však nechceli nechať budovanie svojej imunity na náhode a len na domácich receptoch je možné využiť niektoré z bylinných produktov na posilnenie imunity, ktoré obsahujú presné množstvo účinných látok, a to vo vysokých koncentráciách, pripravených odborne, za správnych, kontrolovaných podmienok.

 
17.10.2020 | Autor: Naturhouse | Blog | čítané: 1801 krát