PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19204/akademicky_presov_bojuje_za_zachranu_umenia.html

Akademický Prešov bojuje za záchranu umenia

Aj napriek nepriaznivej situácii sa dnes oficiálne začne 54. ročník Akademického Prešova. Bude sa konať v obmedzenom režime za dodržiavania prísnych opatrení. Väčšiu časť programu si budú môcť diváci pozrieť z pohodlia svojho domova, nakoľko organizátori zabezpečia online prenos jednotlivých vystúpení.
Program AP_2020
Program AP_2020

Akademický Prešov chce aj v čase pandémie priniesť do Prešova umenie a poskytnúť študentom a umelcom priestor na prezentáciu, o ktorý v dôsledku krízy prišli. Súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska sa mala pôvodne uskutočniť v apríli 2020, no z dôvodu šíriacej sa pandémie organizátori presunuli realizáciu Akademického Prešova na termín od 12. do 14. 10. 2020. V tomto období sa predstavia hosťujúce profesionálne divadlá, debutujúce inonárodné divadlo, uskutoční sa online súťaž v umeleckom preklade či divadelné workshopy. Reagujúc na aktuálne opatrenia bude festival prebiehať v pondelok 12. októbra podľa pôvodného programu, následne sa presunie do online priestoru.

„Uvedomujeme si, že naše kultúrne podujatie má silného protihráča, ktorým je koronavírus. Keď sa predsa len pokúšame naším Prológom špecifickým spôsobom „odštartovať“ Akademický Prešov, činíme tak v nádeji, že kultúra stále napriek zložitej situácii žije, že vysokoškoláci napriek obmedzeniam neprestali uvažovať aj v súvislostiach s nadčasovým hodnotovým presahom, “ vysvetľuje dramaturg festivalu Miron Pukan. Zároveň dopĺňa, že najradšej by videli svoje podujatie s umeleckým vrcholením v polovici novembra 2020, presnejšie 17. novembra na Medzinárodný deň študentstva.

Hosťami 54. ročníka festivalu Akademický Prešov budú ako v predošlých ročníkoch profesionálne, poloprofesionálne a amatérske divadelné súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín. „Na tohtoročnom Akademickom Prešove sa okrem domácich vysokoškolákov predstavia aj študenti z Bratislavy a Košíc, ktorí sa zapájajú aj do viacerých divadelných workshopov. Inšpiratívne na festivale, hoci v diétnejšej podobe, je aj účasť súborov združujúcich mladších amatérskych interpretov, “ uvádza riaditeľ festivalu Karol Horák. Organizátori sa aj v tomto roku usilujú aktivizovať divadlo na stredných školách ako budúcich umeleckých osobností – hercov, scenáristov, dramaturgov, režisérov v divadle, ktorí sa formujú aj vďaka tomuto podujatiu už vyše polstoročie.

V rámci programu sa predstaví napríklad Divadlo Commedia Poprad, ktoré uvedie vo svojej úprave ikonické renesančné Cervantesovo dielo Don Quijote de la Mancha, divadlo Na Peróne s autorskou inscenáciou Búvaj venujúcou sa hlbinným otázkami ľudskej duše, Miroslav Kasprzyk s pantomimickou show a mnohí iní. Z hostí je treba spomenúť tiež študentov 4. ročníka VŠMU Bratislava s predstavením W. Saroyana: Sen Francisco, ako aj známeho poľského tvorcu Przemysława Tejkowského s monodrámou Hlásim sa ti Poľsko tematizujúcou modernými výrazovými prostriedkami holokaust. Jedným z vrcholov tohtoročného festivalu bude autorské Divadlo Odivo, ktoré uvedie svoju inscenáciu Stopy v pamäti vychádzajúcu z ťažkej osobnej skúsenosti autoriek. Bohatosťou tematických, druhových a žánrových foriem prezentovaných inscenácií reaguje festival aj na pohnuté (ne)časy spojené s nekompromisne sa šíriacou pandémiou.

Divadelné časti festivalu sa uskutočnia v priestore experimentálnej sály Divadla Jonáša Záborského, ako aj v malej a veľkej sále Divadla Alexandra Duchnoviča.

Počas konania Akademického Prešova organizátori zabezpečia dodržiavanie všetkých hygienických a protiepidemických opatrení v súlade s aktuálne platnými predpismi Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „Záleží nám na bezpečnosti každého návštevníka festivalu a ľudí, ktorí na festivale pracujú. Na základe aktuálneho vývoja situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 sme prijali viaceré opatrenia, ktorými sa riadime pri organizácii festivalu. Dúfame, že si festival spolu užijeme aj v tejto situácii, “ uzatvára Miron Pukan.

Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov.

 
12.10.2020 | Autor: Anna Polačková | Kultúra a voľný čas | čítané: 928 krát