Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Najviac „išli“ chladničky, práčky a sporáky. Prešovčania v sobotu odovzdali dve tony elektroodpadu.

Napriek daždivému počasiu bol prvý bezplatný zber elektroodpadu v Prešove 26. septembra úspešný. Autá z Technických služieb mesta Prešov, a.s. (TSmP) počas sobotného dopoludnia navštívili 81 adries vo všetkých štvrtiach krajského mesta. Celkovo sa podarilo vyzbierať dve tony elektroodpadu. Podľa pracovníkov v teréne sa Prešovčania najviac zbavovali starých chladničiek, práčok a sporákov.

Ako potvrdila Ing. Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP, zber prebiehal bez problémov: „Ľudia boli nadšení, že sa takáto služba spustila aj v našom meste. Mali sme mnohé pozitívne spätné väzby a viacerí ľudia dokonca ďakovali našim pracovníkom. Teší nás, že sme zaplnili túto medzeru na trhu a pomohli sme mnohým obyvateľom, ktorí si s objemnými spotrebičmi dlhodobo nevedeli poradiť.“

Bezplatný zber elektrospotrebičov priamo z bydliska zabezpečujú TSmP spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu ENVIDOM. Na sobotnom zbere sa podieľalo spolu 12 pracovníkov, z toho osem závozníkov a vodiči na štyroch autách. Pracovníci Technických služieb prišli priamo na nahlásené adresy, kde pripravené spotrebiče vyzdvihli, naložili do auta a odviezli. „To je tá pridaná hodnota, že občania nemajú vôbec žiadne starosti. Nemusia spotrebiče nikde nosiť, ani si zabezpečovať auto, “ zdôraznila Ingrid Mihaľová. Samotnú recykláciu bude zabezpečovať ENVIDOM. Ten má s tým skúsenosti, keďže podobný zber už realizuje v šiestich krajských mestách – v Bratislave, Košiciach, Nitre, Trenčíne, Žiline i Trnave. S počtom zapojených domácností sú v ENVIDOM-e spokojní. „Podobné čísla evidujeme aj v iných veľkých mestách. Ďakujeme všetkým obyvateľom Prešova, ktorí sa zapojili do zberu a pripomíname, aby sa ďalší záujemci nezabudli na odber elektrospotrebičov nahlásiť online najneskôr do 22. októbra na stránke www.zberelektroodpadu.sk, “ zhodnotila Jana Nahálková, PR manažérka ENVIDOM-u.

Bezplatný zber veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny tzv. bielej techniky sa v Prešove bude realizovať raz za mesiac. Najbližšie termíny sú 24. októbra a 28. novembra. V prípade zvýšeného záujmu je možné zber zabezpečovať aj častejšie.

Septembrový zber elektroodpadu v tomto roku po prvýkrát doplnil tradičné jesenné upratovanie, ktoré Technické služby mesta Prešov začali 17. septembra a potrvá do polovice októbra.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK