PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19165/v_oceneni_ucitel_slovenska_ma_svoje_miesto_aj_presov.html

V ocenení Učiteľ Slovenska má svoje miesto aj Prešov

Tretí ročník ocenenia Učiteľ Slovenska bol výrazne poznačený obmedzeniami pod vplyvom pandémie korona vírusu. Zatvorené školy a vzdelávanie na diaľku zviditeľnili fakt, akú dôležitú úlohu a náročnú profesiu majú práve pedagógovia. Finalistkou 3. ročníka ocenenia Učiteľa Slovenska je aj Ľubica Demčáková z Evanjelickej spojenej základnej školy v Prešove.

Uvedomenie si hodnoty vzdelania a úlohy pedagógov sa odzrkadlilo aj v rekordnom počte nominácií a prihlášok. Predovšetkým žiaci a študenti dali vedieť o tých učiteľoch, ktorí svoju prácu vykonávajú nielen s láskou a s nadšením, ale vnášajú do vyučovania aj množstvo inovatívnych prvkov. Komenského inštitút verejnosti predstavil desiatku najúspešnejších finalistov, ktorú vybrala odborná porota.

Jednou z nich je aj Ľubica Demčáková, učiteľka predmetov primárneho vzdelávania na Evanjelickej spojenej základnej škole v Prešove. V minulosti pracovala s deťmi z málo podnetného prostredia, ale aj vo výberovej triede s intelektovo nadanými deťmi. Tešia ju však všetky žiacke úspechy. Vo svojej profesionálnej kariére považuje za dôležité, že môže byť na istý čas súčasťou celej rodiny, nielen súčasťou života žiaka.

Ľubica Demčáková využíva hravé spôsoby práce, snaží sa žiakov viesť k činnostnému učeniu, rozvoju kritického myslenia a sociálnych kompetencií. Vo svojej triede pracuje so žiakmi so všeobecným intelektovým nadaním, ale aj so špecifickými poruchami učenia, ako aj s bežnými žiakmi. Snaží sa do vyučovania zapojiť všetkých žiakov naraz, v jednom momente prostredníctvom manipulácie s rôznymi pomôckami (geodoska, aktívna matematika, panáčik, noty, kartičky s násobkami čísel, hracie počítacie divadielko…). Vo vydavateľstve LiberaTerra jej vyšiel pracovný zošit , ,Škola v prírode“, ktorý je novinkou na trhu venujúci sa takejto problematike.

V rámci 3. ročníka národnej ceny Učiteľ Slovenska dostali organizátori 1 101 nominácií, nakoniec sa do nej prihlásilo 164 učiteľov, 129 žien a 35 mužov. Z hľadiska počtu prihlášok a nominácií bol tento ročník zatiaľ najúspešnejší. "Sme presvedčení, že verejnosť si v zložitej situácii online vzdelávania z domu počas niekoľkých mesiacov viac uvedomila a ocenila postavenie učiteľa a jeho dôležitú úlohu v živote každej rodiny so školopovinným žiakom či študentom. Už samotné texty nominácií boli úžasným vyznaním všetkým skvelým učiteľom, “ zhodnotila Lucia Lichá, koordinátorka ocenenia Učiteľ Slovenska.

Do ocenenia sa mohli prihlásiť učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok, či školitelia v online kurzoch. Nominovať ich mohla široká verejnosť. "Naším cieľom je zviditeľňovať prácu a nasadenie pedagógov a sme radi, že nám to darí aj prostredníctvom ocenenia Učiteľ Slovenska. Oproti minulým ročníkom v rámci rekordného počtu nominácií takmer 50 percent tvorili nominácie žiakov a študentov, čo bol úžasný posun. Zároveň sme dostali nominácie na učiteľov aj z regiónov, ktoré sa počas minulých ročníkov do ocenenia vôbec nezapojili, ” doplnila Lucia Lichá.

Na výber najúspešnejších desiatich finalistov mala porota stanovené kritériá, ktoré sú v súlade so svetovým formátom Global Teacher Prize. Je medzi nimi podpora vzdelávacieho úspechu každého žiaka, vytváranie šíriteľných inovatívnych alebo osvedčených foriem výučby, spolupráca so vzdelávacím organizáciami na Slovensku aj v zahraničí, či inšpirovanie kolegov v rámci komunity. "Porote sa do top desiatky nepochybne podarilo vybrať učiteľov, ktorí podľa údajov v prihláške a priložených dôkazných materiálov najviac spĺňajú kritériá hodnotenia. Samozrejme komplexnejší obraz o osobnosti každého z nich sme si urobili počas prezentácií, ktoré si pre nás pripravili. A zaujímal nás aj osobný príbeh každého z nich, tá motivácia, prečo sa vydali na učiteľskú dráhu. Každý kúsok tejto mozaiky nám pomáha pri výbere držiteľa hlavnej ceny Učiteľ Slovenska, “ reagovala Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka a predsedníčka poroty. Členovia poroty do finálovej desiatky posunuli pedagógov z väčších aj menších miest, ale aj malých obcí, šiesti finalisti učia na základných školách, traja finalisti na stredných školách a jedna finalistka pôsobí na jazykovej škole.

Komenského inštitút realizuje ocenenie aj vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne a Nadačného fondu Telekom. Učiteľa Slovenska 2020 spoznáme v októbri, čaká ho odmena 5.000 eur a cesta na svetové finále Global Teacher Prize 2021. Jeden z finalistov získa Cenu verejnosti a Komenského inštitút zverejní aj držiteľa mimoriadnej ceny Učiteľ na diaľku.

Viac informácií nájdete na www.ucitelslovenska.sk .

 
24.9.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1679 krát