Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Letná kampaň Legendarium vyvrcholí v Bachledovej doline. Do súťaže sa tento rok zapojil rekordný počet účastníkov

Tradičná letná kampaň LEGENDARIUM z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska vyvrcholí v sobotu 26. septembra v Bachledovej doline. Vyhodnotenie súťaže je spojené s oslavami Svetového dňa cestovného ruchu a 3. narodeninami Chodníka korunami stromov.

"5. ročník tejto súťaže, určenej pre rodiny s deťmi, sa od ostatných líšil samotnou situáciou v cestovnom ruchu. Ponuku výletov sme postavili na individuálnej turistike. Súťažiaci tak mohli počas leta spoznať 15 prírodných lokalít v Prešovskom kraji od Novej Sedlice až po Vysoké Tatry a Zamkovského chatu, “ opisuje priebeh súťaže výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Napriek epidemiologickej situácii sa do kampane zapojil rekordný počet 1 349 súťažiacich, ktorí pochádzali zo všetkých krajov Slovenskej republiky. Najvyššie zastúpenie mali tradične domáci obyvatelia Prešovského kraja. Súťaž však tento rok prilákala na severovýchodné Slovensko aj zahraničných návštevníkov, napr. z Česka, Talianska a Švajčiarska. Do projektu boli zapojené deti všetkých vekových kategórií od 0 do 18 rokov. Najvyššie zastúpenie mali 7 roční ´dobrodruhovia. ´

Súťažiaci sa tento rok stali „hľadačmi pokladov“. Vo forme nálepky ich mohli nájsť na spomínaných 15 miestach v prírode Prešovského kraja. Kešky boli dostupné v trezoroch s unikátnym kódom. Následne ich mohli umiestniť do animovanej Mapy pokladov. Čím viac nálepiek získali tým bola väčšia šanca vyhrať napr. nový bicykel od spoločnosti Bikere a šliapacie autíčko, ktoré do súťaže venovala Pedal Planet (Galéria šliapacích áut v Novej Polianke). Svoju šancu vyhrať niektorú z cien mohli znásobiť aj zbieraním pečiatok v 43 kultúrnych zariadeniach rozmiestnených po celom regióne. Do záverečného žrebovania zaslalo 1349 súťažiacich svoje mapy, čo je rekord spomedzi všetkých ročníkov. Súdiac podľa súťažných ústrižkov a pečiatok, iba títo dobrodruhovia navštívili vybrané lokality spolu 22 059 krát. Predpokladáme tak, že počas tohto leta všetci súťažiaci zapojení do projektu Legendarium navštívili vybrané lokality a zariadenia viac ako 100 tisíc krát.

„Týmto spôsobom podporili návštevnosť múzeí, galérií, detských ihrísk, športovísk a pamiatok po celom Prešovskom kraji. V niektorých častiach kraja dokonca miestni prevádzkovatelia zaznamenali najvyšší počet návštevníkov za celé obdobie ich existencie, “ dodáva Janoško. Medzi ne patrí Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, vojenské pamiatky v regióne Svidníka a Dukly, Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, ale aj Kaštieľ vo Finticiach.
Spomedzi všetkých súťažiacich bolo vyžrebovaných 38 výhercov, ktorí získali rôzne víkendové pobyty, vstupy do aquaparkov, digitálnych galérií a kultúrnych inštitúcii v Prešovskom kraji. Víťazi si svoje ceny prevezmú z rúk predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského, v sobotu 26. septembra v Bachledovej doline.

Janka a Marcel - Vyhliadka Balažka

Janka a Marcel - Vyhliadka Balažka
Sonička na Chodníku škriatka Mikluša

Sonička na Chodníku škriatka Mikluša
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK