Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Pocity film festival prichádza po roku opäť do Prešova

V poradí 11. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie precízny výber svetovej a domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami, ale aj ďalšími formami umenia. Festival sa bude konať od 8. do 14. októbra v Kine Scala, v Cinemaxe a v sklade hudby Stromoradie.

Pocity film festival
Pocity film festival

Tohtoročný výber filmov je rozdelený do piatich sekcií. V rámci sekcie súčasnej slovenskej kinematografie NAŠE POCITY otvorí festival očakávaný film Služobníci odohrávajúci sa v kňazskom seminári v totalitnom Československu. Režisér Ivan Ostrochovský príde svoju novú snímku festivalovým divákom predstaviť osobne spolu s delegáciou tvorcov. Film sa nedávno dostal do prestížneho výberu najlepších titulov európskej kinematografie uplynulého roka a má šancu získať Európsku filmovú cenu. Ďalším filmom z domácej produkcie je Zlatá zem, v ktorom obyvatelia troch malých obcí na východe Slovenska za poklad považujú prosté súžitie so zemou, no pre investorov proti ktorým bojujú, sa bohatstvo ukrýva desiatky metrov pod ňou.

Bohatá sekcia POCITY SUSEDOV zaostrí tento rok na českú kinematografiu. Celovečerný, zábavný dokumentárny film z česko-slovenskej produkcie Králi videa, vás vezme späť do čias, kedy našim videám vládli rýchlodabingy, filmy sa nakupovali na čiernych burzách a hromadne sa usporadúvali domáce videoprojekcie. Dozviete sa, ako na svoju dobu spomínajú vtedajší piráti, dabéri, distribútori a vôbec všetci tí, vďaka ktorým sme mali čím naše videá kŕmiť. V exkluzívnej premiére festival premietne najnovší film Petra Zelenku Modelář - príbeh dvoch kamarátov, ktorí prevádzkujú prosperujúcu požičovňu dronov, odohrávajúci sa v súčasnej Prahe a taktiež novinku Bohdana Slámu Krajina ve stínu. Vizuálne podmanivá čiernobiela snímka hovorí o obyvateľoch zabudnutej dedinky neďaleko rakúskych hraníc, ktorým vstúpia do života udalosti tridsiatych až päťdesiatych rokov 20. storočia. Z pokojne žijúcich susedov sa stávajú nepriatelia navzájom vyrovnávajúci si účty aj za cenu zločinu a straty ľudskosti. Snímku príde osobne uviesť scenárista Ivan Arsenjev. Českými kritikmi oceňovaný film, road movie Staříci v hlavnej úlohe s Jiřím Schmitzerom a Ladislavom Mrkvičkom je o dvoch bývalých politických väzňoch vo vyššom veku, ktorí sa vydávajú v obytnom aute naprieč republikou. Ich cieľom je vypátrať a zabiť komunistického prokurátora z 50. rokov, ktorý nikdy nebol za svoje činy oficiálne potrestaný. V rámci diváckych úspešných filmov roka 2020 sa organizátori festivalu vrátia aj ku koprodukčnej snímke Šarlatán, uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland, držiteľky mnohých festivalových cien a troch nominácií na Oscara. Film je životopisnou drámou inšpirovanou skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami. Žáner dokumentu zastúpi životný príbeh svetovo uznávaného českého fotografa Můj otec Antonín Kratochvíl a experimentálny dokument V sieti, v necenzurovanej verzii s prístupnosťou 18 +.

POCITY ZO SVETA predstavia výber svetových filmov od macedónskeho dokumentu Krajina medu, ktorý je ovenčený tromi cenami z amerického festivalu nezávislého filmu Sundance, cez vynikajúcu a strhujúcu poľskú drámu Corpus Christi o dvadsaťročnom Danielovi, ktorý prejde v nápravnom zariadení duchovnou premenou, až po hraný film Dlhaňa mladého ruského režiséra Kantemira Balagova oceneného v súťažnej sekcii na festivale v Cannes. Sekcia prinesie aj austrálsku drámédiu Kým sa skončí leto, ktorá sa stala diváckym hitom minuloročného festivalu v Benátkach. Film je originálnym príbehom lásky medzi umierajúcou Millou a feťákom Mosesom. Vo filme sa stretáva bezstarostnosť mladosti s mrazivou, ale v istom zmysle aj oslobodzujúcou blízkosťou smrti. Milovníci výtvarného umenia si prídu na svoje pri filme Frida - Viva la vida. Snímka rozpráva o ceste do srdca Mexika a vnútra ikonickej umelkyne Fridy Kahlo.

Festival POCITY nezabúda ani na mládež a svojich najmenších divákov. Sekcia POCITY DEŤOM uvedie čerstvú českú animovanú rozprávku Maškrtné medvedie príbehy o dvoch večne hladných priateľoch spolu s krátkym predfilmom Cez palubu! a napínavý, no zároveň láskavý koprodukčný film Fany a pes o sile priateľstva a odvahe zmeniť históriu.

Mladému publiku je venovaný film Rocca mení svet o odvážnej a zábavnej hrdinke, ktorá sa neváha postaviť triednej šikane. Táto snímka bude uvedená pod hlavičkou sekcie OZVENY FEBIOFESTU, v rámci ktorej organizátori ponúknu aj dokumentárny film režiséra Jara Vojteka Raj na zemi, zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud slovenského novinára, reportéra a fotografa Andreja Bána, islandskú komediálnu drámu Ďaleko od Reykjavíku, príbeh o silnej a tvrdohlavej farmárke, ktorá bojuje proti korupcii a nespravodlivosti v kulisách prekrásnej islandskej krajiny.. a úspešný britský dokument Pre Samu o novinárke, ktorej sa v obliehanom sýrskom Aleppe narodí dcéra Sama. Film zachytáva život v drastických kulisách vojny a súčasne je i intímnym odkazom matky dcére.
Záver festivalu v klube Stromoradie ponúkne divákom neopakovateľný zážitok v podobe spojenia živej hudby a filmu. David Kollar vás svojou hudobnou improvizáciou k filmu Punk je hned! presvedčí o tom, ako rozdielne môže vyznieť ten istý film, ak je k nemu použitá iná hudba. Snímka Juraja Šlauku dopĺňa trojicu filmov domácej festivalovej sekcie. Rozpráva príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kvička, ktorého život sa postupne mení na voľný pád. Za tento film bol Prešovčan David Kollar nedávno ocenený aj Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou, a to cenou Slnko v sieti v kategórii najlepšia filmová hudba za rok 2019.

Program festivalu nájdete na:
https://pis.sk/?c=14&id=10951&preview=1

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK