Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Legendárny fotograf Jan Saudek prichádza po prvýkrát do Prešova

Mestská Galéria Caraffka, PKO Prešov a producent Milosh Harajda uvádzajú unikátny výstavný koncept venovaný životnej trajektórii česko-slovenského fotografa, ktorý umeleckému svetu ukázal, kde ležia hranice jeho rodnej krajiny.

„Život není hnusný a krátký. Je dlouhý a krásný, “ týmto citátom Jana Saudka otvára kňaz Karol Lovaš štvrtú kapitolu knihy „Fotograf, ktorého sa dotkol Boh“, ktorá bola na trh uvedená pri príležitosti životného jubilea Jana Saudka. 13. mája 2020 oslávil tento legendárny fotograf svoje 85. narodeniny na ktoré nadväzuje výstava LIFE.

„Jan Saudek počas svojej kariéry predstavil svoju tvorbu na stenách renomovaných inštitúcií ako Parco Gallery (Tokio), Munich State Museum (Mníchov), Louvre (Paríž) a nemecké vydavateľstvo TASCHEN jeho v 90-tych rokoch venovalo samostatnú monografiu, čím sa Saudek zaradil medzi svetové legendy ako Helmut Newton, Mario Testino, David LaChapelle, či Araki. O tomto rozmere Saudkovho úspechu vie slovenské či česká verejnosť iba fragment, “ približuje producent výstavy Milosh Harajda motiváciu uviesť Saudkovo dielo v Prešove.

„Vo fotografiách Jana Saudeka sa spája autentickosť reálneho života s umením, v ktorom je jasne čitateľný, no pritom citlivo zakomponovaný autorov rukopis. Veľmi ma teší, že práve Prešov je dejiskom jeho originálneho výstavného konceptu LIFE a že môžeme v našom meste po prvýkrát privítať tohto výnimočného českého fotografa, ktorého diela obdivujú ľudia na celom svete, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ústrednou témou výstavy je odhaliť umelcove židovské korene, spomienky na holokaust a krivdy komunistického režimu. Charakteristické ručne kolorované zábery, ktoré verejnosť na prvý pohľad identifikuje s jeho tvorcom sú vytesnené na okraj pozornosti práve čiernobielou fotografiou. Divák bude mať šancu spoznať aj nefigurálnu tvorbu Jana Saudka, ktorú reprezentujú snímky „Čas“ alebo rozbitá fľaša Coca Coly, ktorú autor zachytil v 60-tych rokoch ako symbol straty „západných“ ideálov.

„Vďaka príprave tejto (za posledné roky určite) najslušnejšej z mojich výstav, som sa vrátil v čase do doby, kedy som bol inšpirovaný Ľudskou rodinou, výstavou kurátora Edwarda Steichena. Tento výber je akýmsi mojim videním ľudskej rodiny. Je kronikou života jedného fotografa, ktorý len zachycoval osudy, ktoré sa mihli na jeho ceste za snom, “ uviedol Jan Saudek.

Kľúčová snímka zobrazuje novonarodené dieťa v náručí muža a reprezentuje obsahovú líniu výstavy, ktorá je venovaná putu medzi dieťaťom a rodičom. „Záber som pôvodne zamýšľal s mojím obrovským svalnatým priateľom – námorník to bol. Ale dva a polkilové dieťa držať nevedel - ja, aj keď neveľký (166cm) áno. Potom sa to často napodobňovalo, ale autori zabudli na jednu zásadnú vec: musí to byť dieťa a jeho otec. A tak sa to vtedy pred 55 rokmi, preto, že som bol poruke, podarilo, “ približuje Jan Saudek.

Výstava SAUDEK potrvá od 1. do 31. októbra 2020 v priestoroch Mestskej Galérie Caraffka v budove Caraffovej väznice. Podujatie sa uskutoční pod záštitou primátorky Prešova Andrey Turčanovej.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK