Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Štartuje nová služba pre Prešovčanov - bezplatný zber elektroodpadu

Prešovčanom už od 26. septembra 2020 uľahčí život nová služba v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, a to celoročný bezplatný zber veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny tzv. bielej techniky.

Prešovčania môžu vo svojich domácnostiach získať priestor na niečo užitočnejšie, ako sú staré spotrebiče. Nepotrebnú práčku, chladničku či mikrovlnku im bezplatne odvezú pracovníci Technických služieb mesta Prešov, a.s. priamo z adresy bydliska. Stačí si službu pohodlne objednať cez www.zberelektroodpadu.sk.

Práve tieto spotrebiče majú ľudia zvyčajne problém naložiť do auta a zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa často ani nezmestia. Obyvatelia Prešova sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť napríklad nepotrebných chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr ale aj varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, mikrovlniek či vysávačov. Ak nahlásia do zberu aspoň 1 väčší spotrebič, spolu s ním odvezú aj iné menšie spotrebiče.

Ako si novú službu zberu elektroodpadu objednať?

Zber je možné objednávať jednoducho, online, cez internetovú stránku www.zberelektroodpadu.sk.

V sekcii stránky „Objednať“ si treba vybrať mesto Prešov a zvoliť si vyhovujúci termín zberu. V online objednávke je potrebné poskytnúť údaje o type a množstve spotrebičov, ktoré občania potrebujú odviezť a tiež kontaktné údaje.

Najbližší termín zberu veľkých spotrebičov priamo z adresy vášho bydliska je v Prešove už v sobotu 26. septembra 2020 od 8:00 do 12:00 hod. Objednávku na zber treba vystaviť najneskôr 2 dni pred termínom zberu, teda najneskôr vo štvrtok 24.9. 2020.

„V deň zberu treba vyložiť staré spotrebiče do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Zamestnanci Technických služieb mesta Prešov, a.s. obyvateľom zatelefonujú alebo zazvonia na zvonček a následne spotrebiče odvezú na ekologickú recykláciu. ENVIDOM - Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu poskytuje túto službu bezplatného zberu elektroodpadu ako zmluvný partner mesta Prešov a spoločnosti Technické služby mesta Prešov, a.s. , " uvádza Ingrid Mihaľová zo spoločnosti TSMP, a.s.

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. Pri ich odovzdávaní treba dbať aj na ďalšie ochranné opatrenia, akými sú používanie ochranných rúšok a rukavíc.

„Je tiež dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky, “ vysvetľuje Jana Nahálková, PR manažérka ENVIDOMU.

„V Prešove plánujeme zatiaľ poskytovať službu bezplatného zberu elektroodpadu raz za mesiac. V prípade zvýšeného záujmu o zber je možné, že ju budeme poskytovať častejšie, “ pokračuje J. Nahálková.

Zber televízorov a monitorov sa týmto spôsobom zberu nezabezpečuje. Pre ich ekologickú likvidáciu ich odporúčame zaniesť na zberný dvor. Ten môžete počas celého roka využiť pre všetok elektroodpad tiež v prípade, že nechcete čakať na termín mobilného zberu elektroodpadu a viete si elektroodpad na zberný dvor dopraviť svojpomocne. Výhodným spôsobom, ako sa ekologicky zbaviť nepotrebného spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu spätného zberu cez predajne elektrospotrebičov. Viac informácií o tom, ako a prečo recyklovať elektroodpad, nájdete aj na stránke www.envidom.sk .

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK