Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

COVID-19: Pribudli nové opatrenia aj výnimky pre kultúru a šport

Ministerstvo zdravotníctva SR informuje občanov o nových prijatých opatreniach v súvislosti s prevenciou proti šíreniu ochorenia COVID-19. Ústredný krízový štáb sa zhodol na kompromise pre kultúru a šport.

Po zasadnutí pondelkového Ústredného krízového štábu došlo ku kompromisným rozhodnutiam vo viacerých nariadeniach. Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri vnútorných akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí, pri vonkajších bude limit 1000 osôb. Počítať sa budú len diváci, teda nie účinkujúci, hráči alebo obsluhujúci personál. Aj naďalej sa musia dodržiavať hygienické opatrenia pre ochranu zdravia ľudí. Ak sa bude športové podujatie konať v okrese v zelenej zóne, diváci budú sedieť v každom druhom rade. Ak bude športový zápas v jednom z okresov v červených zónach, diváci budú usadení v každom štvrtom rade. Vylúčené z podujatí bude občerstvenie.

Na Slovensku sa na tzv. červený semafor dostali všetky okresy Bratislavy, Nitra, Tvrdošín, Michalovce a Stará Ľubovňa. Oranžové sú okresy Pezinok, Senec, Malacky, Liptovský Mikuláš, Šaľa, Nové Zámky, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Sabinov, Trenčín a Vranov nad Topľou. V oranžových a červených okresoch pandemická komisia odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti a taktiež neodporúča rodinné oslavy.

„Koronavírus sa nám šíri o to intenzívnejšie, čím sme v sociálnych kontaktoch aktívnejší, “ upozornil minister zdravotníctva. Konzílium odborníkov definovalo rizikové aktivity, ktoré sú zodpovedné za najväčšie šírenie ochorenia. Ide o návštevy diskoték, barov, nočných klubov, svadieb, firemných večierkov, konferencií, či športových sústredení.

Pandemická komisia vlády SR navrhla od 16.9.2020 zákaz usporadúvania hromadných podujatí v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach (hoteloch), s výnimkou svadieb a karov. Sprísňujú sa aj podmienky pre športové kempy. Opatrenia a odporúčania pre bohoslužby budú podľa regionálnej miery rizika.

Od 1.10.2020 komisia odporúča opatrenia ešte sprísniť. V tzv. zelených okresoch sa na exteriérových podujatiach bude môcť zúčastniť maximálne 200 osôb, na interiérových najviac 100 osôb. V oranžových a červených okresoch v exteriéroch najviac 100 ľudí a v interiéroch maximálne 50 osôb.

Na základe rozhodnutia ÚKŠ pribudne od piatku 18. septembra na zoznam červených krajín Česko. Dôvodom je veľký denný nárast nakazených. Od piatku 18.9. 2020 tak bude platiť, že ktokoľvek, kto sa vráti z Českej republiky na Slovensko, s výnimkou viacerých kategórii, musí prísť s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín. Druhou možnosťou je prostredníctvom formulára e-hranica nastúpiť do päťdňovej domácej karantény, a potom byť testovaný na ochorenie COVID-19. Rakúsko a Maďarsko zatiaľ zostávajú v zelenej kategórii. O osude hraníc s Ukrajinou sa rozhodne v najbližších dňoch. Medzi bezpečné krajiny zároveň zaraďujeme Švédsko, Bulharsko a Kanadu. Na čakacej listine na takéto preradenie je Belgicko, Holandsko a Portugalsko.

Ministerstvo zdravotníctva apeluje na občanov správať sa zodpovedne a chrániť seba a svojich blízkych pred rizikom nákazy koronavírusom.

R-O-R
Symbol troch písmen R-O-R určuje jasné pravidlá a chráni nás pred rizikom nákazy. „Nosenie rúška, dostatočný odstup od ostatných a hygiena rúk, to sú tri základné oblasti, ktoré nás preventívne chránia pred novým koronavírusom, “ uviedol minister zdravotníctva M. Krajčí.

Najdôležitejšie preventívne opatrenia:
- noste rúško,
- umývajte si ruky vodou aj mydlom, interval by mal trvať dlhšie ako 30 sekúnd,
- vyhýbajte sa davom ľudí a dodržujte odstupy (najmenej 2 m od inej osoby),
- vyhnite sa výťahu (uzavretý priestor), použite schody,
- nedotýkajte sa rukami tváre,
- fajčiari, obmedzte svoj zlozvyk na minimum (fajčenie oslabuje pľúca).

Povinnosť nosenia rúšok na školách sa predĺžila do konca septembra. „Rozhodli sme sa pre tento krok z dôvodu ochrany zdravia a zabráneniu šírenia vírusu medzi žiakmi. Hoci nosenie rúška je na prvom stupni dobrovoľné, aj najmenším ho odporúčam a prosím rodičov o edukáciu detičiek a vysvetlenie dôležitosti nosenia rúška, “ povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Odporúčania pre seniorov

Ochorenie COVID-19 ohrozuje najmä starších ľudí a osoby s oslabenou imunitou. „Z preventívnych dôvodov odporúčame nerealizovať návštevy v domovoch sociálnej starostlivosti, neorganizovať rodinné oslavy a ako prevenciu očkovanie proti pneumokokom a chrípke, “ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

Viac informácií nájdete na https://korona.gov.sk/ a https://www.health.gov.sk/

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK