PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19139/prvou_tohorocnou_premierou_v_rusinskom_dad_je_komedia.html

Prvou tohoročnou premiérou v rusínskom DAD je komédia

Potešiť ľudí, dať im v tomto čase pozitívnu energiu je hlavné poslanie inscenácie Detektor lži, ktorej celoslovenskú premiéru chystá na piatok 18. septembra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.
Detektor lži
Detektor lži

Jej režisér hosťujúci Svetozár Sprušanský na dnešnej predpremiérovej tlačovej konferencii v sídle DAD takto charakterizoval zmysel uvedenia tejto komédie, ktorá v súčasnosti je najuvádzanejším titulom z dielne súčasného ruského dramatika Vasilija Sigareva. Novo pripravené predstavenie je zároveň prvom premiérou v DAD v tomto kalendárnom roku.

Pre S. Sprušanského – aj keď toto slovo nemá rád – ide o jubilejnú desiatu spoluprácu s DAD. Začal ju pred 15 rokmi predstavením Ujo Váňa. „Vždy ma to do tohto divadla lákalo, pretože vedeli sme si dohodnúť jasné inscenačné pravidlá. V tomto najnovšom prípade som pripravil relaxačno-zábavný titul, je to predstavenie pre hercov, ja som sa veľmi režijne upozadil, “ poznamenal. Príbeh aj so zápletkou je veľmi jednoduchý, týka sa manželského spolužitia, ktorého problémy prichádza riešiť rovno do obyčajného panelákového bytu hypnotizér. V. Sigarev je v súčasnosti hviezda ruskej drámy v európskom meradle. „S humorom autor hľadá odpoveď na to, či počuť celú pravdu je vždy potrebné, či nie je to škodlivé. Odpovedá na to typickým spôsobom smiechom cez slzy alebo i naopak, “ dodal režisér. Každopádne je rád, že sa inscenáciu podarilo dotiahnuť až do premiéry. Jej pôvodný termín bol totiž 4. apríla, ale výskyt pandémie to znemožnil.

Riaditeľ DAD Marián Marko podčiarkol, že ide o vhodný titul, aby si divadlo plnilo jednu zo svojich základných úloh – privážať divadelné predstavenia do malých miest a obcí severovýchodného Slovenska, kde žije rusínske obyvateľstvo. Aj jeho teší, že sa podarilo nanovo „nakopnúť“ inscenačný proces, ktorý bol na jar zastavený.
V Detektore lži účinkujú tri postavy – manželský pár stvárňujú Ľudmila Lukačíková a Jevgenij Libezňuk, hypnotizéra hrá Jozef Pantlikáš. „Na tomto režisérovi si cením to, že vždy vie dopriať hercovi na javisku, “ poznamenal J. Libezňuk. Pre Ľ. Lukačíkovú je táto inscenácia ako dar i z osobného hľadiska. „Užívam si ju, traja chlapi a ja sama medzi nimi, “ dodala s úsmevom.

S. Sprušanský si sám poradil aj s výberom hudby do inscenácie a s jej výpravou. Dramatický text do rusínskeho jazyka preložil Valerij Kupka. DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku práve hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku a toto má originálny názov Детектор лжи. Je v 75. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove) v poradí 381. premiérou. Do konca roka by sa podľa zámerov vedenia DAD mali dostať do repertoáru ešte tri nové inscenácie, najbližšie, a to 23. októbra sa plánuje premiéra hry Aj múdry schybí v réžii Matúša Oľhu.

 
14.9.2020 | Autor: Jozef Jurčišin | Kultúra a voľný čas | čítané: 1229 krát