Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Týždeň dobrovoľníctva bude v Prešovskom kraji už po 13-ty krát

Organizácie a jednotlivci z Prešovského kraja sa aj tento rok v septembri zapoja do celoslovenskej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá prinesie rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť. Ktokoľvek sa môže aspoň na skúšku stať nositeľom dobra a pomoci pre tých, ktorí to potrebujú.

Už po 12-ty krát sa na Slovensku uskutoční celonárodná kampaň Týždeň dobrovoľníctva, ktorá prináša záujemcom možnosť vyskúšať si dobrovoľnícku prácu, spoznať výnimočných ľudí a pomôcť tam, kde je to práve potrebné.

Do kampane sa aj tento rok zapoja aj organizácie z Prešovského kraja prostredníctvom Prešovského dobrovoľníckeho centra (PDC – o.z.). „V Prešovskom kraji organizačne zabezpečujeme už 13. ročník, nie je to omyl v číslach. Za uplynulých 12. ročníkov sa zmobilizovalo 306 organizácií do ktorých prišlo pomáhať 9.031 dobrovoľníkov. Spolu odpracovali 32.330 hodín pre rozvoj Prešovského kraja,“ uviedla Juliana Hajduková, predsedníčka PDC – o.z.

Počas Týždňa dobrovoľníctva si ktokoľvek môže vybrať z veľkej ponuky jednorazových dobrovoľníckych aktivít, ktorú pripravili občianske združenia, školy, knižnice, zariadenia pre seniorov, domovy sociálnych služieb, samosprávy a ďalšie organizácie. Na webstránke

https://www.dobrovolnictvopo.sk/prilezitosti-dobrovolnictva

sa v tejto chvíli nachádza 48 ponúk a z toho 32 v Prešove a ďalšie v Bardejove, Levoči, Humennom, Poprade, Starej Ľubovni, Lipanoch, Sabinove, Svidníku a v Medzilaborciach.

„Organizácie väčšinou pripravili jednoduché aktivity, napríklad úprava exteriéru alebo interiéru, maľovanie, kosenie či hrabanie. Ide aj o priamu prácu s klientmi organizácií – rôzne tvorivé dielne, aktivity, či vychádzky. Z ponuky na dobrovoľnícku pomoc si istotne vyberú záujemcovia zo všetkých vekových kategórií. Teší nás, že v tomto roku sa podujatia konajú v 10 z 13 okresných miest kraja,“ približuje koordinátorka Týždňa dobrovoľníctva v Prešovskom kraji, Petra Gerhartová z PDC – o.z.

12. ročník celoslovenskej kampane sa uskutoční od 16. septembra a potrvá do 22. septembra, pričom otvorí brány stoviek dobrovoľníckych organizácií po celom Slovensku. Súčasťou tohtoročného Týždňa dobrovoľníctva bude aj podujatie Naše mesto.

Záujem Slovákov pomáhať a vyskúšať si prácu dobrovoľníka pravidelne rastie. Minulý ročník celonárodnej kampane bol zatiaľ najúspešnejší - do Týždňa dobrovoľníctva na Slovensku zapojilo až 6 846 ľudí, ktorí pre viac ako 400 organizácií nezištne odpracovali 14 513 dobrovoľníckych hodín.

V spolupráci s krajskými dobrovoľníckymi centrami na Slovensku kampaň organizuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií. Týždeň dobrovoľníctva 2020 je realizovaný s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizácie Iuventa - Slovenský inštitút mládeže.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK