Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Pivovar Šariš investoval do sladovne vyše 850-tisíc eur

Pivovar Šariš opäť modernizuje. Potom, čo koronakríza naplno preverila vynovenú plechovkovú linku, Prazdroj opäť investuje do zlepšovania procesov vo výrobe. Investícia sa tentoraz dotýka sladovne, v ktorej sa vymenili stroje a zariadenia za vyše 850-tisíc eur. Náročný proces, kvôli ktorému museli rozobrať strechu, prebiehal počas leta a pre pivovar bude znamenať nielen úspory energie, ale aj nižší ekologický dopad na životné prostredie.

Za kvalitným pivom vždy treba hľadať kvalitné suroviny a jednou z kľúčových je práve slad. Základom na jeho výrobu je jačmeň jarný dvojradý, ktorého kvalita je priamo prepojená aj s procesom výroby piva. Pivovar vo Veľkom Šariši si už niekoľko rokov udržiava status jedného z najmodernejších v strednej Európe a stoja za tým aj technológie výroby. „V minulom roku sme investovali cez dva milióny do plechovkovej linky, čo sa ukázalo ako kľúčové hlavne v mesiacoch tvrdej koronakrízy. Tento rok sme sa zase sústredili na zefektívnenie našej sladovne. Vyše 550-tisíc išlo do novej triedičky jačmeňa a ďalších 300-tisíc si vyžiadali obracače zeleného sladu, “ sumarizuje Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Lepšia triedička, kvalitnejší jačmeň
Triedička jačmeňa je pre sladovňu kľúčové zariadenie, ktoré pomáha zabezpečiť lepšie a efektívnejšie triedenie jačmeňa. „Vlani sme kúpili vyše 22-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa od slovenských pestovateľov. Kvôli suchu však jeho kvalita môže byť niekedy znížená. Jediná nová triedička nahradí sedem pôvodných strojov na čistenie a triedenie, ktoré doteraz zabezpečovali separáciu jačmeňa. Je výkonnejšia, bezpečnejšia a energeticky úspornejšia, “ hodnotí Ján Čerkala, manažér pivovaru Šariš. Nové zariadenie bude znamenať aj zmenu procesu v samotnom spracovaní jačmeňa. „Zjednoduší sa jeho cesta v rámci pivovaru, čo bude viesť k úspore elektrickej energie a zníženiu emisií CO2, “ dodáva Ján Čerkala.

Nemalú čiastku si vyžiadala aj investícia do ďalšieho páru obracačov zeleného sladu, keďže jeden pár už nebol schopný dostatočne pokrývať potreby produkcie pivovaru. Napriek investíciám do efektivity výrobných procesov Prazdroj neplánuje znižovať počet pracovníkov v závode a pracovné miesta v pivovare tak zostanú naďalej zachované.

Modernejší = šetrnejší k prírode
Výmena strojov a technologických celkov v sladovni je pre Prazdroj jednou z kľúčových investícií a keďže bola plánovaná dlhodobo, ani koronakríza plány spoločnosti nezmenila. „Na modernizačné procesy, ktoré v Prazdroji realizujeme, sa pozeráme z dvoch pohľadov. Nejde nám len o zefektívnenie výroby z hľadiska biznisu a s tým spojené úspory energie. Zásadný je pre nás aj dopad nášho podnikania na životné prostredie či komunity, ktoré sú s nami spojené. Práve v pivovare Šariš sa nám našu filozofiu darí napĺňať už niekoľko rokov, “ hovorí Pavlína Kalousová, riaditeľka firemných vzťahov a komunikácie Plzeňského Prazdroja, ktorá má na starosti komunikáciu, firemnú zodpovednosť a udržateľný rozvoj.

Výmena technológií v pivovare v číslach
- na oboch projektoch sa podieľalo viac ako 70 ľudí
- 8 z 10 firiem, ktoré boli do výmeny zapojené, boli miestne
- žeriav, ktorý vykladal novú triedičku na deviate poschodie, mal 100 ton a zdvih ramena 58 metrov
- celý proces aj s prípravnými prácami trval takmer pol roka

Ako vyzerá práca v sladovni?
• Príjem, čistenie, triedenie a uskladnenie jačmeňa - Do sladovne pivovaru Šariš sa nakupuje sladovnícky jačmeň z východného Slovenska (PO, MI, PP, KE) a zo západného Slovenska podľa odrôd. Ten sa čistí, triedi a uskladňuje v silách.
• Máčanie - Sladovanie sa začína máčaním jačmeňa (máčanie 4 hod. , vzdušná prestávka 9 až 10 hodín, máčanie 10 hodín). Tým jačmenné zrno naberie toľko vlhkosti (cca 44 %), aby mohlo vyklíčiť.
• Klíčenie - na posuvnej hromade prebieha 7 dní pri teplote 13 až 15 °C pri sústavnom prevzdušňovaní 90 cm vrstvy jačmeňa a dvojnásobnom obracaní počas 24 hodín. V jednej lodi, 4 m širokej a 44 m dlhej, klíči v rôznych štádiách 66 ton jačmeňa. Spolu je na dvoch poschodiach 8 lodí.
• Hvozdenie - Hvozdenie (sušenie) zeleného sladu prebieha počas 18 hodín na hornej lieske a za 18 hodín na spodnej lieske pri počiatočnej teplote 29 °C a doťahovacej teplote 83 °C. Hvozdením sa dosiahne vlhkosť sladu 3 - 4 %. Účelom hvozdenia je prerušiť rast zrna, konzervovať ho a umožniť prebehnutie chemických zmien v zrne.
• Odkličovanie a leštenie - Odkličovaním sa získa hotový slad. Vysušený slad má korienky (klíčky), ktoré treba zo zrna odstrániť, pretože by svojou horkosťou nepríjemne ovplyvňovali kvalitu piva. Hotový slad treba ešte na leštičke leštiť, čím sa zbavuje sladového prachu.
• Uskladnenie sladu a expedícia - Sladom sa rozumie máčané, vyklíčené a vysušené jačmenné zrno, ktoré je vlastnými enzýmami čiastočne rozštiepené a ktoré obsahuje enzýmy schopné ďalšieho štiepenia. Kvalitný svetlý slad obsahuje 82 - 83 % extraktu v sušine (78 až 79 % v pôvode) a musí v silách ležať, potom dobre scukrí, rýchlo sciedza, pravidelne kvasí a vytvára dobrú hustú penu. Zo svetlého sladu sa varí každé svetlé pivo. V sladovni v pivovare Šariš sa vyrába aj tmavší bavorský slad, ktorý je tiež základnou surovinou tmavého piva Šariš. Tmavé pivo sa varí zo štyroch druhov sladov, a to bavorský, svetlý, karamelový a farebný.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK