PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19103/v_presove_sme_si_pripomenuli_76-_vyrocie_slovenskeho_narodneho_povstania.html

V Prešove sme si pripomenuli 76. výročie Slovenského národného povstania

Pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici sme si pripomenuli pamiatku obetí SNP. Ani po 76 rokoch tak nezabúdame na tých, ktorí padli v boji za našu slobodu.

Aj v Prešove sme si uctili pamiatku obetí Slovenského národného povstania. Vzdať česť pamiatke obetí SNP prišli predstavitelia miestnej i regionálnej samosprávy, štátnej správy, predstavitelia Veľvyslanectva Ruskej federácie aj široká verejnosť. Zvláštnu pozornosť si vyslúžili aj priami účastníci SNP.

Po položení vencov pri Pamätníku Červenej armády v Južnom parku sa účastníci pietneho aktu presunuli k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici. „Skláňam sa pred všetkými, ktorí nabrali odvahu a išli so zbraňou v ruke v neľahkých podmienkach brániť našu krajinu, ale aj pred tými, ktorí im v tom pomáhali bez ohľadu na nebezpečenstvo, ktoré im hrozilo, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Plán ozbrojeného povstania pripravovala od mája 1944 skupina dôstojníkov slovenskej armády pod vedením pplk. gšt. Jána Goliana z Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici. Od ozbrojeného povstania domáceho odboja počas 2. svetovej vojny uplynulo už 76 rokov.

 
29.8.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 707 krát