PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19052/mesto_presov_je_o_krok_blizsie_k_revitalizacii_zahrady_umenia_a_kmetovho_stromoradia.html

Mesto Prešov je o krok bližšie k revitalizácii Záhrady umenia a Kmeťovho stromoradia

Záhrada umenia je skrytý prírodný poklad v samotnom srdci Prešova. Dlhé roky zívala prázdnotou, no postupne sa do nej vracia život. Mesto Prešov pokračuje v procese prípravy na jej kompletnú obnovu a revitalizáciu.
Revitalizácia Záhrady umenia
Revitalizácia Záhrady umenia

Mesto Prešov pokračuje v príprave kompletnej obnovy a revitalizácie zelenej plochy v Záhrade umenia a na Kmeťovom stromoradí s celkovou rozlohou 1,3 hektára. V spolupráci s architektonickým ateliérom Zerozero je cieľom radnice vytvoriť na tomto mieste krásnu, zelenú a multifunkčnú oddychovú zónu, ktorá bude slúžiť nielen na relax, ale aj na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. Revitalizácia počíta s výsadbou 55 pagaštanov konských, ktoré budú 2 – 3x väčšie ako súčasné jedince a budú chránené proti mechanickému poškodeniu. Súčasťou projektu je aj plocha mestského opevnenia, ktorá je pamiatkovou rezerváciou. Cieľom mesta je obnoviť sadovnícke úpravy pochádzajúce z 19. storočia s maximálnym ohľadom na pôvodnú kompozíciu zelene.

Medzi hradobný a parkánový múr v Záhrade umenia sa v šírke 1,5 metra vysadí pestrofarebný lem z trvaliek, nízkych kríkov a okrasných tráv v dvoch výškových úrovniach. Zostatok plochy vyplní mačinový trávnik. Okrem toho sa pri Gymnáziu Konštantínova 2 a v uzávere Záhrady umenia vysadí bariéra z popínavých drevín. Výsadba je navrhnutá tak, aby v jednotlivých kompozíciách podporila rytmus, kontrast a hru svetla a tieňa. Vysádzať sa budú bežné dreviny doplnené o botanicky, dekoratívne či farebne zaujímavé exempláre. Trávnik bude založený z predpestovaných trávnych kobercov mačín s výnimkou trávnika s lúčnymi kvetinami, pričom sa plne rešpektuje jeho súčasná rozloha.

Odstránime poškodené a choré dreviny
Mesto Prešov má k dispozícii dendrologický posudok a podrobnú inventarizáciu drevín z roku 2019, ktorá bola zrealizovaná s cieľom posúdiť zdravotno-biologický stav a kompozičnú vhodnosť jednotlivých drevín. Podľa výsledkov inventarizácie vykazuje viacero drevín poškodenie, prípadne ohrozuje národnú kultúrnu pamiatku - hradobný múr.

Revitalizácia Záhrady umenia a stromoradia preto zahŕňa aj nový návrh výrubu iba 15 drevín, ktoré ohrozujú desiatky zdravých stromov a v prípade nepriaznivého počasia a silného vetra môžu predstavovať priame nebezpečenstvo pre ľudí. Konkrétne ide o 5 pagaštanov, 8 javorov, jednu lipu a jednu tuju, ktoré sú vyschnuté a mechanicky poškodené v dôsledku čoho už nie je možné, aby v budúcnosti vyrástli do rozmerov dospelých stromov. Namiesto nich sa vysadí 55 kusov nových 5 metrových zdravých pagaštanov s obvodom 20 – 25 cm a jedna nová lipa.

 
30.7.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1389 krát