PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/19044/vodne_sporty_na_domasi.html

Vodné športy na Domaši

Domaša je predurčená na prevádzku vodných športov. Dobré poveternostné podmienky lákajú najmä milovníkov jachtingu a windsurfingu. Čoraz častejšie sa objavujú aj vyznávači kitesurfingu. Okrem návštevníkov Domaše, ktorí prídu cielene s vlastným vybavením užiť si športový zážitok, poskytujú miestni prevádzkovatelia aj zapožičanie športového náradia.

Paddleboardy sú už bežnou výbavou všetkých rekreačných zariadení, môžete si ich požičať v kempoch na Monike a Tíšave a v hoteloch Garden, Zelená Lagúna a Zátoka. Nie je potrebné si ich dopredu objednávať. K dispozícii sú aj požičovne člnkov alebo kajakov. Nájdete ich v kempoch na Monike, Tíšave či Valkove, ale aj v hoteli Garden. K stabilným službám na plážach patria aj požičovne vodných bicyklov alebo šliapacích plavidiel rôzneho dizajnu. Ani toto športové náčinie si netreba dopredu rezervovať. Je k dispozícii na všetkých plážach. Pri ich používaní treba dodržiavať bezpečnostné pravidlá a nepreťažovať ich.

Požičanie motorového člnu s motorom malého výkonu, na vedenie ktorého netreba oprávnenie, nájdete v kempoch na Tíšave a Monike. Túto službu si treba dopredu dohodnúť s prevádzkovateľom pláže alebo majiteľom člna. Informovať sa dá na telefónnych číslach alebo webových stránkach jednotlivých kempov. Ak sa chcete previezť na silnejšom motorovom člne, jazda je závislá od jeho majiteľa. Obyčajne sú tieto člny vo vlastníctve súkromných osôb, ktoré sa tomu nemusia venovať sústavne. Kontakty nájdete v požičovniach športových potrieb alebo u prevádzkovateľov pláží. K dispozícii je aj zapožičanie vodného skútra v kempe na Tíšave, ale iba pre držiteľov oprávnenia na vedenie vodného plavidla.

Na Domaši pôsobí aj niekoľko jachtárskych klubov, ktoré sú zamerané na windsurfing. Najaktívnejším na tomto poli je Surfclub Domaša. Veľký záujem je o plavby na jachte či motorovom člne s kapitánom. Plachetnicu si treba dopredu telefonicky objednať na +421 905 623 630 alebo +421 905 932 651. Na jednej lodi môže plávať priemerne osem pasažierov a kapitán lode. Čas a trasa plavby sa prispôsobuje požiadavke hostí a trvá jednu až niekoľko hodín. Od času na vode je závislá aj cena prenájmu, ktorá sa začína na úrovni asi 60 € za hodinu. Zaujímavou možnosťou je aj zúčastniť sa na skutočných jachtárskych pretekoch ako člen posádky. Tento športový zážitok sa nedá dopredu rezervovať, jazda na súťaži je skôr vecou osobnej komunikácie s kapitánom príslušnej jachty.

Medzi overené rekreačné športy patrí splav meandrov rieky Ondava. Zážitok plavby na kajaku vám poskytne požičovňa lodí Alcea. Spoločnosť zabezpečí lode, ich dopravu aj potrebnú výbavu pre splav.

Špecialitou letnej sezóny je lyžovanie na vlne vznikajúcej za motorovým člnom, tzv. wakesurfing. Záujemca tak môže zažiť to, čo sa dá iba pri jazdení na prílivových vlnách. Základňou pre tento šport je prístavisko pri hoteli Zelená Lagúna. Môžete si tu prenajať špeciálny motorový čln, ktorý takúto vlnu dokáže vytvoriť. Objednať si ho môžete aj telefonicky na +421 903 287 866 a na FB: Wakesurf Domasa.

Domaša je vychýreným miestom, kde sa dá zažiť lov kapitálnych sumcov či kaprov. Rybári majú svoje obľúbené miesta. Najznámejšou lokalitou je kemp pri Novej Kelči. Pre športových rybárov je Domaša splneným snom.

 
28.7.2020 | Autor: Michaela Zdražilová | Tip na výlet | čítané: 2024 krát