Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

ARTIS festival - hráme pre radosť

ARTIS festival je v Prešove už sedem rokov neodmysliteľne spojený s letom a s koncertami v Ortodoxnej synagóge.

ARTIS festival - hráme pre radosť
ARTIS festival - hráme pre radosť

Jeho návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť na ďalší ročník, aj keď to donedávna vôbec nebolo jasné a hrozilo, že tradícia letných koncertov bude preťatá. Organizátori však nestrácali nádej, a tak sa na poslednú chvíľu podarilo zostaviť pestrú paletu štyroch koncertov, začínajúc otváracím koncertom 29. júla, a končiac veľkolepým finále 30. septembra. Kvôli dodržaniu všetkých karanténnych opatrení sa ich však bude môcť zúčastniť menší počet poslucháčov. V predaji je zatiaľ polovica z kapacity sál, budú rozstupy v sedení. Ak sa situácia bude zlepšovať, do predaja budú dodané ďalšie vstupenky.

29. júla o 19.30 v Ortodoxnej synagóge zaznie koncert s názvom HRÁME PRE RADOSŤ. Ako už samotný názov otváracieho koncertu naznačuje, základným princípom hudobnej dramaturgie prvého koncertu i celého festivalu sa úplne prirodzene stala túžba uviesť hudbu plnú pozitívnej nálady, radosti, lásky a viery v skorý návrat do normálneho života.
Poslucháči sa môžu tešiť na hodinovú nádielku poetickej klasickej hudby i vášnivého argentínskeho tanga v podaní špičkových slovenských umelcov, pôsobiacich doma i v zahraničí: Iveta Hylasová Bachmannová – anglický roh, Igor Karško – husle, Jozef Lupták – violončelo, Dagmar Duždová - klavír, Zuzana Oráčová – husle, a.h.

Druhý koncert s názvom PIANO EXTRAVAGANZA bude 19. augusta o 19.00 v Ortodoxnej synagóge patriť milovníkom klavírnej hudby.
Unikátne vystúpenie štyroch klaviristov – pedagógov konzervatória v Košiciach, ktorí sa stretnú na spoločnom pódiu, aby na jednom klavírnom krídle uviedli skvosty originálnych skladieb pre štvorručný klavír, ako aj úpravy známych orchestrálnych a operných diel pre 4, 6, či dokonca 8 rúk. V netradičnej podobe tak zaznie napríklad Smetanova Vltava, Chačaturjanov Šabľový tanec a iné. Účinkujúci: Daniela Kačmárová, Erik Jámbor, Dagmar Duždová, Silvia Golecová Schwarzbacherová.

Poslucháči sa výnimočne po prvý krát dostanú i do nového exkluzívneho koncertného priestoru, akým je STM Solivar – Sklad soli. Odznie tu tretí koncert s názvom „Bacha na BACHA“, na ktorom špičkový slovenský huslista a violista Milan Paľa predvedie Šesť violončelových suít vo vlastnej úprave pre violu a päťstrunové husle „milanolo“.

Festivalovou čerešničkou na torte bude recitálové vystúpenie jednej z najväčších slovenských operných hviedz súčasnosti, sólistky Deutsche Oper Berlin mezzosopranistky Jany Kurucovej, ktorá, spolu s klaviristkou Dagmar Duždovou, na koncerte s názvom MILOVANÉ PIESNE zaspieva piesne A. Dvořáka a R. Straussa.
Koncert sa uskutoční 30. septembra o 19.00 vo Dvorane Evanjelického kolégia.

Aj tento rok má ARTIS festival všetky predpoklady stať sa opäť významnou kultúrnou udalosťou prešovského hudobného leta i celej koncertnej sezóny. „Veríme, že tento ročník sa do histórie festivalu zapíše výraznou stopou, ktorá bude síce odlišnou od predošlých, ale možno o to krajšou a určite nezabudnuteľnou, “ povedala k novému programu umelecká riaditeľka a dramaturgička Dagmar Duždová.

Viac informácií o aktuálnom predaji vstupeniek na www.artisfestival.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK