Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

ARTIS festival - hráme pre radosť

ARTIS festival je v Prešove už sedem rokov neodmysliteľne spojený s letom a s koncertami v Ortodoxnej synagóge.

ARTIS festival - hráme pre radosť
ARTIS festival - hráme pre radosť

Jeho návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť na ďalší ročník, aj keď to donedávna vôbec nebolo jasné a hrozilo, že tradícia letných koncertov bude preťatá. Organizátori však nestrácali nádej, a tak sa na poslednú chvíľu podarilo zostaviť pestrú paletu štyroch koncertov, začínajúc otváracím koncertom 29. júla, a končiac veľkolepým finále 30. septembra. Kvôli dodržaniu všetkých karanténnych opatrení sa ich však bude môcť zúčastniť menší počet poslucháčov. V predaji je zatiaľ polovica z kapacity sál, budú rozstupy v sedení. Ak sa situácia bude zlepšovať, do predaja budú dodané ďalšie vstupenky.

29. júla o 19.30 v Ortodoxnej synagóge zaznie koncert s názvom HRÁME PRE RADOSŤ. Ako už samotný názov otváracieho koncertu naznačuje, základným princípom hudobnej dramaturgie prvého koncertu i celého festivalu sa úplne prirodzene stala túžba uviesť hudbu plnú pozitívnej nálady, radosti, lásky a viery v skorý návrat do normálneho života.
Poslucháči sa môžu tešiť na hodinovú nádielku poetickej klasickej hudby i vášnivého argentínskeho tanga v podaní špičkových slovenských umelcov, pôsobiacich doma i v zahraničí: Iveta Hylasová Bachmannová – anglický roh, Igor Karško – husle, Jozef Lupták – violončelo, Dagmar Duždová - klavír, Zuzana Oráčová – husle, a.h.

Druhý koncert s názvom PIANO EXTRAVAGANZA bude 19. augusta o 19.00 v Ortodoxnej synagóge patriť milovníkom klavírnej hudby.
Unikátne vystúpenie štyroch klaviristov – pedagógov konzervatória v Košiciach, ktorí sa stretnú na spoločnom pódiu, aby na jednom klavírnom krídle uviedli skvosty originálnych skladieb pre štvorručný klavír, ako aj úpravy známych orchestrálnych a operných diel pre 4, 6, či dokonca 8 rúk. V netradičnej podobe tak zaznie napríklad Smetanova Vltava, Chačaturjanov Šabľový tanec a iné. Účinkujúci: Daniela Kačmárová, Erik Jámbor, Dagmar Duždová, Silvia Golecová Schwarzbacherová.

Poslucháči sa výnimočne po prvý krát dostanú i do nového exkluzívneho koncertného priestoru, akým je STM Solivar – Sklad soli. Odznie tu tretí koncert s názvom „Bacha na BACHA“, na ktorom špičkový slovenský huslista a violista Milan Paľa predvedie Šesť violončelových suít vo vlastnej úprave pre violu a päťstrunové husle „milanolo“.

Festivalovou čerešničkou na torte bude recitálové vystúpenie jednej z najväčších slovenských operných hviedz súčasnosti, sólistky Deutsche Oper Berlin mezzosopranistky Jany Kurucovej, ktorá, spolu s klaviristkou Dagmar Duždovou, na koncerte s názvom MILOVANÉ PIESNE zaspieva piesne A. Dvořáka a R. Straussa.
Koncert sa uskutoční 30. septembra o 19.00 vo Dvorane Evanjelického kolégia.

Aj tento rok má ARTIS festival všetky predpoklady stať sa opäť významnou kultúrnou udalosťou prešovského hudobného leta i celej koncertnej sezóny. „Veríme, že tento ročník sa do histórie festivalu zapíše výraznou stopou, ktorá bude síce odlišnou od predošlých, ale možno o to krajšou a určite nezabudnuteľnou, “ povedala k novému programu umelecká riaditeľka a dramaturgička Dagmar Duždová.

Viac informácií o aktuálnom predaji vstupeniek na www.artisfestival.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK