Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov spúšťa nový web ku kandidatúre na Európske hlavné mesto kultúry

Dôležité informácie týkajúce sa kandidatúry mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 nájdete odteraz na jednom mieste. Prešov 2026 už má vlastnú web stránku.

Mesto Prešov predstavilo základný vizuál internetovej stránky www.presov2026.eu a vyhlásilo verejnú výzvu na zapojenie sa do projektov súvisiacich s EHMK. Web bude slúžiť ako oficiálna stránka pre prihlasovanie projektov a podujatí, ktoré by sa mali realizovať počas nasledujúcich piatich rokov, a taktiež počas samotného roka 2026.

Ústredným mottom novej web stránky je claim: Iba spolu máme šancu. Mesto Prešov chce totiž v rámci kandidatúry spájať umelcov zo všetkých sfér, vrátane hudobníkov či výtvarníkov. Na príprave projektov ku kandidatúre na prestížny titul EHMK 2026 už teraz intenzívne pracuje realizačný tím zložený zo zástupcov úspešných umelcov a skúsených odborníkov. „Našou ambíciou je spracovať kvalitný projekt, ktorý nadviaže na kultúrne tradície našich predkov a tvorbu súčasných umelcov. Zároveň chceme zapojiť do prípravy čo najširšiu verejnosť, ktorá sa bude môcť vyjadriť k otázke kam by mala smerovať kultúra v našom meste, “ uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba, poverený zástupca mesta pre projekt Prešov Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Mesto Prešov kandidovalo na prestížny európsky titul už v minulosti. V rámci súboja o titul EHMK 2013 však skončilo na druhom mieste, tesne za susednými Košicami. V snahe nadviazať na ich úspech preto úzko spolupracujeme priamo s členmi víťazného tímu z roku 2013, medzi ktorými je aj Michal Hudák z OZ Východné pobrežie. Cieľom realizačného tímu je pripraviť projekty s európskym rozmerom, ktoré budú aplikovateľné v ďalších veľkých mestách. „Je najvyšší čas spojiť sily mesta a súkromného kultúrneho sektora. Teraz máme šancu ukázať celému Slovensku, že môžeme byť lídrom v oblasti kultúry, “ uviedol hudobník Miro Tásler.

Kandidatúra na titul EHMK 2026 pre mesto Prešov znamená naštartovanie novej etapy kultúrneho života a začiatok nového chápania kultúry v celom regióne. Zisk tohto prestížneho titulu môže pomôcť zmeniť tvár nášho mesta a vytvoriť Prešovu novú identitu. Dôležitá je však precízna príprava, na ktorej sa podieľa užší realizačný tím v zložení Matúš Binc, Peter Migaš, Lukáš Garbera a Erik Muľ. „Momentálne pracujeme na nosných projektoch, ktoré budú tvoriť kostru kandidatúry mesta Prešov. Všetky projekty predstavíme v bid booku, ktorý odovzdáme do konca roka 2020, “ uviedol konzultant projektu EHMK 2026 Peter Migaš.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK