Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši približne 15 vriec odpadu

Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši počas uplynulej soboty (27. júna) približne 15 vriec odpadu. Na upratovaní okolia tejto perly východu v časti Petejovce sa zúčastnilo vyše 20 ľudí.

„Je to už siedmy ročník podujatia. Na prvom upratovaní bolo cca 10 ľudí, na tom poslednom 30, “ uviedol Dávid Kleban, predseda občianskeho združenia (OZ) Sparta zo Stropkova, ktoré bolo s obcou Turany nad Ondavou hlavným organizátorom akcie. Tú realizuje združenie väčšinou začiatkom mája, kedy je nižší stav vody, preto sa teraz zameriavali hlavne na oblasť zátoky.

Jedným z cieľov tejto aktivity je skultúrnenie prostredia Domaše. Organizátori chcú takýmto spôsobom tiež viesť najmä mládež k tomu, aby sa k prírode správala zodpovedne a slušne. „Vyzbieranie odpadu je len jedna časť celého dňa. Druhou časťou je prednáška, ako sa ekologizovať – ako napr. eliminovať plasty a iné odpady. Potom sú to tvorivé dielne hlavne pre deti, ktoré chceme takisto niečomu priučiť, “ priblížil program Kleban. Súčasťou dňa sú aj športové aktivity.

Impulz na realizáciu takéhoto podujatia prišiel podľa Klebana od OZ pôsobiaceho v Stropkove, ktoré kedysi upratovalo rekreačnú oblasť Valkov. „My sme si povedali, keď sme často na tých Petejovciach, že si tam urobíme trošku poriadok. Začali sme zberať pred chatou a potom sme išli už pred druhú, tretiu chatu a zrazu z toho bolo malé jarné upratovanie Petejoviec, “ opísal začiatky. Na akcii sa stretávajú ľudia všetkých vekových kategórií. „Myslím, že najstarší účastník mal okolo 70 rokov, “ doplnil.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) mala v tomto roku za cieľ v rámci tejto environmentálnej aktivity spojiť Stropkovskú a Vranovskú časť Domaše, keďže v oboch takéto jarné upratovanie realizujú viaceré záujmové skupiny. Celosvetová pandémia však tento spoločný plán stopla. „Veríme však, že v budúcom roku sa nám to podarí, keďže subjekty z oboch strán Domaše boli tejto myšlienke veľmi naklonené, “ uzavrela výkonná riaditeľka organizácie Michaela Zdražilová.

Partnermi podujatia sú OOCR HZ a HŠ, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. a Hotel Ali Baba.

Upratovanie Domaše
Upratovanie Domaše
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK