Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Storočný starček, ktorý vyšiel z domu a vošiel do knižnice

Pred 5 rokmi vošiel do knižnice milý starší pán a chcel sa zapísať za čitateľa. Nebolo na tom nič nezvyčajné až do momentu, keď nám podal vyplnenú prihlášku. Svietil na nej rok narodenia 1920. Neverili sme vlastným očiam. Náš nový čitateľ bol starší ako naša knižnica, ktorá si už toho tiež veľa pamätala. Veď práve v tom roku oslavovala 90. výročie svojho vzniku.

Od toho dňa sa Ján SLÁVIK stal pravidelným návštevníkom Čitárne. Takmer denne prichádza prečítať si dennú tlač aj jeho obľúbený časopis Týždeň. Bývalý učiteľ ruského jazyka je mimoriadne vitálny, rozhľadený a vždy dobre naladený. Rád chodieva pešo a je aj členom turistického spolku Baganča klub združujúceho nadšencov výletov do prírody nad 80 rokov. A každý rok na Silvestra absolvuje výstup na Šarišský hrad.

Čitáreň je preňho miestom, kde sa dozvie novinky z domáceho i svetového diania, stretne s kamarátmi a vždy sa milo prihovorí pracovníčkam knižnice. O tom, že bez čitárne si už svoj život nevie predstaviť svedčí aj fakt, že po nedávnom nútenom zatvorení knižnice kvôli korona vírusu, bol prvým, koho sme pred mesiacom po obnovení činnosti v Čitárni privítali.

Už pred rokom sme mu sľúbili, že jeho storočnicu oslávime spoločne. Slovo sme dodržali a pripravili preňho posedenie so stovkou balónov, bábovkou, knihami i čestným bezplatným členstvom. K jeho dnešnej storočnici i meninám mu prajeme pevné zdravie a neustálu chuť čítať.
Všetko najlepšie pán Slávik!

Krátku reportáž z oslavy storočnice pána Slávika v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove si môžete pozrieť dnes, 24.6.2020 o 16:20 na STV 2 v relácii REGINA.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK