Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pandémia COVID-19 bola vážnou záťažou aj pre osoby užívajúce psychoaktívne látky a ich blízkych

Dôsledky pandémie COVID-19 a prijatých opatrení sa postupne ukazujú v spoločnosti i vo všetkých sférach individuálnych životov ľudí. V plnej miere sa prejavujú aj u osôb ohrozených rizikovým správaním v súvislosti s užívaním psychoaktívnych látok či škodlivými návykovými činnosťami, pre ktoré je mimoriadna situácia zvlášť vysokou záťažou.

Ide o osoby užívajúce psychoaktívne látky (resp. osoby so škodlivými návykovými činnosťami) a rovnako ich rodiny a blízkych. S cieľom predísť ďalšiemu zhoršovaniu situácie konkrétnych prípadov a podporiť verejné zdravie a bezpečnosť v komunite Nezisková organizácia Trojlístok aj počas tejto situácie ponúka špecializovanú celostnú pomoc, adresne zameranú na konkrétne okolnosti každého prípadu.

Pandémia ochorenia COVID-19 sa dotkla každého. Prišla rýchlo, zasiahla komplexne každú stránku našich životov, bez možnosti dostatočne sa psychicky na takúto novú situáciu pripraviť. Život sa nám v okamihu zásadne zmenil. Nevyhnutnosť obmedziť sa v slobode, v pohybe, izolácia a výrazné obmedzenie spoločenských kontaktov, strach a obavy o seba a blízkych, pocity bezmocnosti, na druhej strane nárast povinností a potreba intenzívne sa starať o deti či ďalšie osoby v rodine, množstvo času tráveného v spoločnej domácnosti, mali a majú vážne dopady na mnohých, ľudí užívajúcich psychoaktívne látky, osoby s návykovými činnosťami a samozrejme ich rodiny nevynímajúc.

Prečo ľudia nadmerne pijú? Čo ich vedie k užívaniu drog či problémovému hraniu? Dôvodov je mnoho a u každého z nich je to vždy jedinečná súhra faktorov a okolností. Zväčša je však jedným z dôvodov tzv. úľavový efekt, teda pocit uvoľnenia a niekedy aj úniku, ktorý nastúpi, keď vypijú alkohol, užijú drogu, hrajú. Je to najmä možnosť rýchlej úľavy od prežívanej záťaže, frustrácie, úzkosti, hnevu, smútku... a to aj na úkor ďalších dôsledkov. A vážnou záťažovou situáciou bola a stále ešte je aj súčasná mimoriadna situácia a jej plošné opatrenia.

U osôb užívajúcich psychoaktívne látky či osôb so škodlivými návykovými činnosťami je adekvátne za daných okolností očakávať zhoršenie životnej situácie. Tento fakt potvrdzujú aj vystúpenia odborníčok a odborníkov, upozorňujúce na nárast užívania alkoholu a drog i problémového hrania v spoločnosti, a početné správy o ich dôsledkoch, ktoré sú každodenne medializované.

Dopady situácie sa u tejto cieľovej skupiny v súčasnosti, aj v kontexte uvoľňujúcich sa opatrení, postupne ukazujú v plnej sile. Je to zrejmé aj z obsahu krízových a poradenských konzultácií s klientmi a klientkami Neziskovej organizácie Trojlístok. Organizácia poskytuje pomoc práve osobám užívajúcim psychoaktívne látky (teda vrátane alkoholu), osobám s návykovými činnosťami, osobám s diagnostikovanou závislosťou, ale rovnako aj ich rodinám a blízkym, rodičom, deťom, príbuzným.

Odborný tím organizácie riešil počas núdzového stavu mnoho krízových situácií klientok a klientov v priamej súvislosti s prežívanou neistotou, frustráciou a kumuláciou napätia. U niektorých sa prejavili najmä dôsledky sociálnej izolácie a osamelosti, zvlášť u starších osôb, u iných skôr nižšia spôsobilosť zvládať konflikty v rodinách. U viacerých z týchto rodín boli deti každodenným svedkom pitia matky či otca, v troch prípadoch bolo nevyhnutné riešiť urýchlenú ústavnú liečbu, keď už pitie v rodine nebolo možné zvládnuť kvôli vyčerpaným silám a možnostiam tak zo strany rodiny, ako aj zo strany samotného užívateľa či užívateľky.

Organizácia eviduje prípady, kedy sa u klientely v spojení s užívaním alkoholu či drog objavilo násilie, a to aj v rodinách či pároch, ktoré dlhodobo úspešne zvládali závislosť niektorého z jej členov. U viacerých abstinujúcich došlo k recidívam.

Zvlášť organizácia upozorňuje na nárast polykonzumácie, teda kombinovaného užívania viacerých ne/legálnych psychoaktívnych látok (aj kontrolovaných liekov) naraz, a to hlavne u mladšej klientely a s vážnymi zdravotnými a sociálnymi dopadmi. Tento nárast priamo korešponduje so zaznamenaným vysokým nárastom predaja drog osobne (v Prešovskom kraji výraznejšie v poslednej dobe dílermi z okolia Bratislavy) i predaja cez internet (v rámci tzv. darknetu u niektorých drog narástol aj o 500 a viac percent!). Rovnako organizácia zaznamenala zásadné zhoršenie sociálneho fungovania u osôb s duálnou diagnózou (pri súbehu dvoch duševných porúch, najmä depresií alebo schizofrénií), u ktorých negatívne prežívanie a kumulácia problémov môže, príp. už viedla k recidívam či problémovému pitiu / užívaniu drog, s následným presahom do zhoršenia celkového psychického stavu.

Aj u problémového hráčstva sa ukázal rastúci trend – počas prísnejších opatrení online formou, avšak ich uvoľnenie umožnilo už aj tradičnejšie hranie výherných automatov (u niektorých ihneď v deň otvorenia prevádzok, a ako eviduje organizácia, aj s okamžitou prehrou vysokých, trojmiestnych čiastok). Zároveň, nepochopiteľne, bola záťaž zo samotnej pandémie a opatrení posilňovaná u stabilizovaných klientov s problémovým hraním neustálym tlakom nebankových subjektov, so žiadosťami až vyhrážkami kvôli pôžičkám a ich splátkam.
Organizácia tiež eviduje zvýšený záujem rodín a blízkych, ktorí žiadajú o pomoc a podporu. Je to prirodzené, lebo počas pomerne dlhého obdobia boli konfrontovaní so správaním, ktoré zásadne a negatívne ovplyvňuje vzťahy a atmosféru v rodine, a to v situácii takmer bez možnosti uniknúť.

Dostupnosť pomoci organizácia zabezpečila aj posilnením odborného tímu a zabezpečením možnosti takmer nepretržitého telefonického a online poradenstva. Aj s podporou Mesta Prešov, Prešovského samosprávneho kraja, spotrebného družstva COOP Jednota Prešov a organizácie Orange bolo možné poskytovať zvýšenú ochranu a podporu jednotlivcom, ktorých životná situácia sa zhoršila, ale rovnako aj rodinám a blízkym, ktorí sú vážne ohrození rizikami v súvislosti s problémovým závislostným správaním. Je však dôležité podotknúť, že Prešovský kraj je sociálno-ekonomickými charakteristikami špecifický, a to aj v rámci tzv. drogovej problematiky. Preto je namieste uvažovať o zriadení pozície krajského koordinátora či koordinátorky pre danú problematiku, inšpirujúc sa bratislavským magistrátom, s účelom koordinovaného a systematického postupu v prevencii, liečbe i následnej starostlivosti.

V prípade potreby je možné požiadať o pomoc osobne, v priestoroch organizácie, ale aj prostredníctvom telefonickej linky i online poradne.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK