Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Pandémia COVID-19 bola vážnou záťažou aj pre osoby užívajúce psychoaktívne látky a ich blízkych

Dôsledky pandémie COVID-19 a prijatých opatrení sa postupne ukazujú v spoločnosti i vo všetkých sférach individuálnych životov ľudí. V plnej miere sa prejavujú aj u osôb ohrozených rizikovým správaním v súvislosti s užívaním psychoaktívnych látok či škodlivými návykovými činnosťami, pre ktoré je mimoriadna situácia zvlášť vysokou záťažou.

Ide o osoby užívajúce psychoaktívne látky (resp. osoby so škodlivými návykovými činnosťami) a rovnako ich rodiny a blízkych. S cieľom predísť ďalšiemu zhoršovaniu situácie konkrétnych prípadov a podporiť verejné zdravie a bezpečnosť v komunite Nezisková organizácia Trojlístok aj počas tejto situácie ponúka špecializovanú celostnú pomoc, adresne zameranú na konkrétne okolnosti každého prípadu.

Pandémia ochorenia COVID-19 sa dotkla každého. Prišla rýchlo, zasiahla komplexne každú stránku našich životov, bez možnosti dostatočne sa psychicky na takúto novú situáciu pripraviť. Život sa nám v okamihu zásadne zmenil. Nevyhnutnosť obmedziť sa v slobode, v pohybe, izolácia a výrazné obmedzenie spoločenských kontaktov, strach a obavy o seba a blízkych, pocity bezmocnosti, na druhej strane nárast povinností a potreba intenzívne sa starať o deti či ďalšie osoby v rodine, množstvo času tráveného v spoločnej domácnosti, mali a majú vážne dopady na mnohých, ľudí užívajúcich psychoaktívne látky, osoby s návykovými činnosťami a samozrejme ich rodiny nevynímajúc.

Prečo ľudia nadmerne pijú? Čo ich vedie k užívaniu drog či problémovému hraniu? Dôvodov je mnoho a u každého z nich je to vždy jedinečná súhra faktorov a okolností. Zväčša je však jedným z dôvodov tzv. úľavový efekt, teda pocit uvoľnenia a niekedy aj úniku, ktorý nastúpi, keď vypijú alkohol, užijú drogu, hrajú. Je to najmä možnosť rýchlej úľavy od prežívanej záťaže, frustrácie, úzkosti, hnevu, smútku... a to aj na úkor ďalších dôsledkov. A vážnou záťažovou situáciou bola a stále ešte je aj súčasná mimoriadna situácia a jej plošné opatrenia.

U osôb užívajúcich psychoaktívne látky či osôb so škodlivými návykovými činnosťami je adekvátne za daných okolností očakávať zhoršenie životnej situácie. Tento fakt potvrdzujú aj vystúpenia odborníčok a odborníkov, upozorňujúce na nárast užívania alkoholu a drog i problémového hrania v spoločnosti, a početné správy o ich dôsledkoch, ktoré sú každodenne medializované.

Dopady situácie sa u tejto cieľovej skupiny v súčasnosti, aj v kontexte uvoľňujúcich sa opatrení, postupne ukazujú v plnej sile. Je to zrejmé aj z obsahu krízových a poradenských konzultácií s klientmi a klientkami Neziskovej organizácie Trojlístok. Organizácia poskytuje pomoc práve osobám užívajúcim psychoaktívne látky (teda vrátane alkoholu), osobám s návykovými činnosťami, osobám s diagnostikovanou závislosťou, ale rovnako aj ich rodinám a blízkym, rodičom, deťom, príbuzným.

Odborný tím organizácie riešil počas núdzového stavu mnoho krízových situácií klientok a klientov v priamej súvislosti s prežívanou neistotou, frustráciou a kumuláciou napätia. U niektorých sa prejavili najmä dôsledky sociálnej izolácie a osamelosti, zvlášť u starších osôb, u iných skôr nižšia spôsobilosť zvládať konflikty v rodinách. U viacerých z týchto rodín boli deti každodenným svedkom pitia matky či otca, v troch prípadoch bolo nevyhnutné riešiť urýchlenú ústavnú liečbu, keď už pitie v rodine nebolo možné zvládnuť kvôli vyčerpaným silám a možnostiam tak zo strany rodiny, ako aj zo strany samotného užívateľa či užívateľky.

Organizácia eviduje prípady, kedy sa u klientely v spojení s užívaním alkoholu či drog objavilo násilie, a to aj v rodinách či pároch, ktoré dlhodobo úspešne zvládali závislosť niektorého z jej členov. U viacerých abstinujúcich došlo k recidívam.

Zvlášť organizácia upozorňuje na nárast polykonzumácie, teda kombinovaného užívania viacerých ne/legálnych psychoaktívnych látok (aj kontrolovaných liekov) naraz, a to hlavne u mladšej klientely a s vážnymi zdravotnými a sociálnymi dopadmi. Tento nárast priamo korešponduje so zaznamenaným vysokým nárastom predaja drog osobne (v Prešovskom kraji výraznejšie v poslednej dobe dílermi z okolia Bratislavy) i predaja cez internet (v rámci tzv. darknetu u niektorých drog narástol aj o 500 a viac percent!). Rovnako organizácia zaznamenala zásadné zhoršenie sociálneho fungovania u osôb s duálnou diagnózou (pri súbehu dvoch duševných porúch, najmä depresií alebo schizofrénií), u ktorých negatívne prežívanie a kumulácia problémov môže, príp. už viedla k recidívam či problémovému pitiu / užívaniu drog, s následným presahom do zhoršenia celkového psychického stavu.

Aj u problémového hráčstva sa ukázal rastúci trend – počas prísnejších opatrení online formou, avšak ich uvoľnenie umožnilo už aj tradičnejšie hranie výherných automatov (u niektorých ihneď v deň otvorenia prevádzok, a ako eviduje organizácia, aj s okamžitou prehrou vysokých, trojmiestnych čiastok). Zároveň, nepochopiteľne, bola záťaž zo samotnej pandémie a opatrení posilňovaná u stabilizovaných klientov s problémovým hraním neustálym tlakom nebankových subjektov, so žiadosťami až vyhrážkami kvôli pôžičkám a ich splátkam.
Organizácia tiež eviduje zvýšený záujem rodín a blízkych, ktorí žiadajú o pomoc a podporu. Je to prirodzené, lebo počas pomerne dlhého obdobia boli konfrontovaní so správaním, ktoré zásadne a negatívne ovplyvňuje vzťahy a atmosféru v rodine, a to v situácii takmer bez možnosti uniknúť.

Dostupnosť pomoci organizácia zabezpečila aj posilnením odborného tímu a zabezpečením možnosti takmer nepretržitého telefonického a online poradenstva. Aj s podporou Mesta Prešov, Prešovského samosprávneho kraja, spotrebného družstva COOP Jednota Prešov a organizácie Orange bolo možné poskytovať zvýšenú ochranu a podporu jednotlivcom, ktorých životná situácia sa zhoršila, ale rovnako aj rodinám a blízkym, ktorí sú vážne ohrození rizikami v súvislosti s problémovým závislostným správaním. Je však dôležité podotknúť, že Prešovský kraj je sociálno-ekonomickými charakteristikami špecifický, a to aj v rámci tzv. drogovej problematiky. Preto je namieste uvažovať o zriadení pozície krajského koordinátora či koordinátorky pre danú problematiku, inšpirujúc sa bratislavským magistrátom, s účelom koordinovaného a systematického postupu v prevencii, liečbe i následnej starostlivosti.

V prípade potreby je možné požiadať o pomoc osobne, v priestoroch organizácie, ale aj prostredníctvom telefonickej linky i online poradne.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK