Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Výstavba severného obchvatu Prešova pokračuje, začali raziť tunel Bikoš

Národná diaľničná spoločnosť v piatok 5. júna 2020 slávnostne zahájila raziace práce na tuneli Bikoš, ktorý je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov, severný obchvat. Tunelová rúra by mala byť prerazená v júni budúceho roka.

Tunel Bikoš je navrhnutý ako diaľničný dvojrúrový tunel s jednosmernou premávkou. Na jeho výstavbe sa bude podieľať 130 pracovníkov. Baníci budú tunel raziť zo severu na juh aplikovaním novej rakúskej tunelovacej metódy. Je to cyklická metóda razenia, kde sa rozpojovanie hornín uskutočňuje buď mechanicky bagrom alebo pomocou vrtno-trhacích prác.

"Teším sa, že výstavba prešovských obchvatov napreduje, pretože kamióny z krajín severnej a východnej Európy, ktoré teraz prechádzajú cez Prešov budú môcť využívať nové trasy a nebudú prechádzať cez stred mesta, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Horninový masív v trase tunela je tvorený dvomi základnými typmi hornín. Z troch štvrtín dĺžky tunela z južného portálu je to hutianske súvrstvie a zvyšná štvrtina dĺžky tunela zo severného portálu je vyplnená zubereckým súvrstvím. Striedajú sa tu ílovce, pieskovce a siltovce a vytvárajú tak veľmi vhodné podmienky pre razenie tunela.

Pri razení tunela Bikoš bude vyťažených zhruba 200-tisíc m3 horniny a tento materiál bude neskôr použitý do telies násypov jednotlivých stavebných objektov.

Lehota výstavby prvej etapy severného obchvatu Prešova je 44 mesiacov, zmluvný termín ukončenia výstavby je v marci roku 2023.

Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK