Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka

Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu. Nová výstava je obohatená aj o trojrozmerné exponáty z etnografickej zbierky Krajského múzea.

Výstava pod názvom Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka predstavuje celoročný cyklus poľnohospodárskych prác, ktoré súvisia s touto činnosťou. Svojimi dobovými zábermi a textovým spracovaním má prezentácia náučný charakter.

„Unikátne fotografie poskytnú pohľad na dnes už neexistujúce typické gazdovské dvory, ktoré okrem vlastného obydlia tvorili aj objekty na uskladnenie poľnohospodárskych produktov a príbytky pre domáce úžitkové zvieratá, “ vysvetľuje Mgr. Igor Lazorík, vnuk Jána Lazoríka a odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Ako ďalej hovorí, k tým najdôležitejším patrila stodola, sýpka, pivnica a maštaľ. Neoddeliteľnou súčasťou roľníckych usadlostí a samotnej dediny však boli podľa neho aj mlyny, ktoré ukončili celý cyklus dorábania chleba pred jeho samotným pečením.

„Pohľady na interiérové vybavenie mlynov, rovnako ako pohľady na rôzne izbové pece a proces pečenia chleba v domácnostiach patria medzi najpôsobivejšie autorove odkazy, “ hovorí Lazorík.

Okrem sedemnástich panelov s fotografiami a reáliami o dorábaní chleba, vyčerpávajúcej práci s využívaním ťažnej sily dobytka či zavádzaní mechanizácie, obohatilo múzeum svoju výstavu aj o trojrozmerné exponáty z rozsiahlej etnografickej zbierky. Medzi najtypickejšie prezentované pracovné nástroje a náradia patria podľa Lazoríka napríklad cepy, korýtka, sádzacia lopata, ale aj časti konského postroja a kravské jarmo.

„Výstava tiež umožní svojim návštevníkom, aby sa oboznámili aj s pôvodným, často podomácky vyrobeným poľnohospodárskym náradím typickým pre východné Slovensko, “ dodáva Lazorík.

Výstava Dorábanie chleba vo fotografii Jána Lazoríka bude sprístupnená verejnosti v stredu 3. júna 2020 v Rákociho paláci a potrvá do utorka 30. júna 2020. Autorom prezentácie je odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK