Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Minister školstva a primátorka Prešova navštívili 3 školy ešte pred ich otvorením

Mesto Prešov otvorí školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti podľa plánu. Od 1.6.2020 sa vrátia deti a žiaci do 31 materských a základných škôl vo všetkých mestských častiach.

Základné aj materské školy v Prešove sa počas uplynulých dvoch týždňov svedomito pripravovali na otvorenie. Dnes sa o tom prišiel do nášho mesta osobne presvedčiť minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling, ktorý aj s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou navštívil jednu materskú a dve základné školy. „Predstava, ktorú sme mali o kreativite učiteľov a riaditeľov sa naozaj napĺňa, pretože aj Prešov je pripravený na to, aby sme mohli v pondelok zvládnuť malé otvorenie školského roka, “ uviedol šéf rezortu školstva. Spoločne si prešli priestory, kde budú deti a žiaci od 1. júna tráviť niekoľko hodín denne a následne diskutovali s učiteľmi o témach, ktoré momentálne rezonujú na všetkých školách. „Chcem poďakovať všetkým pracovníkom prešovských škôl, ktorí ich vo veľmi krátkom čas pripravili na to, aby mohli deti nastúpiť už od 1. júna, “ dodala primátorka.

K zavádzaniu hygienických a bezpečnostných opatrení pristúpili v MŠ Československej armády obzvlášť zodpovedne. Pre deti aj pre ich rodičov majú pripravené dezinfekčné gély, pričom rodičia majú vyhradený aj samostatný kútik, aby sa eliminoval ich kontakt s ostatnými deťmi. Na základných školách Československej armády a Važecká využijú pri vyučovaní aj triedy 6. až 9. ročníka, aby boli dodržané maximálne počty detí na hodinách. Pripravené sú aj školské jedálne, kde upravili rozmiestnenie stolov tak, aby medzi nimi boli dostatočné rozostupy.

Plošné testovanie učiteľov sa v Prešove nechystá.
Mesto Prešov zatiaľ neuvažuje o plošnom testovaní učiteľov na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, keďže na to momentálne nie je opodstatnený dôvod. Nariadenie, prípadne opatrenie, ktoré by ukladalo povinnosť testovať všetkých zamestnancov škôl a školských zariadení na ochorenie COVID-19 zatiaľ neprišlo ani z úrovne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove. „Myslím si, že formou merania telesnej teploty a vďaka prijatým hygienickým opatreniam, môžeme šíreniu nákazy účinne predchádzať. Ak by sa na niektorej škole objavilo podozrenie, učiteľov dáme bezodkladne otestovať, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Minister školstva skonštatoval, že nie je možné otestovať všetkých učiteľov na Slovensku. Zároveň vyzval verejnosť, aby ľudia nešírili zbytočnú paniku. „Podmienky fungovania škôl sme nastavili na základe odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva tak, aby sme minimalizovali akékoľvek šírenie nákazy. Ten vývoj na Slovensku je veľmi pozitívny, a preto si myslím, že to zvládneme, “ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK