Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Mesto Prešov obnovuje vnútroblok na Ul. 17. novembra

Mesto Prešov postupne pokračuje s revitalizáciou vnútroblokov. Tentoraz dostane krajšiu podobu vnútroblok na Ulici 17. novembra. Pribudne detské ihrisko aj príjemná oddychová zóna.

Vnútroblok na Ul. 17. novembra č. 126 - 130 je jedným z ďalších vnútroblokov v Prešove, ktoré postupne získavajú nový a krajší vzhľad.

V rámci revitalizácie tohto vnútrobloku sa vytvorí cesta, chodníky, parkovisko, stojiská pre kontajnery, ale aj krásna oddychová zóna pre všetkých obyvateľov tejto lokality.

Cieľom mesta Prešov je najmä skvalitniť bývanie a životné prostredie obyvateľov tohto vnútrobloku, zvýšiť bezpečnosť, vytvoriť podmienky na hranie pre deti, zelenú zónu na oddych pre všetky vekové kategórie, a zabezpečiť aj možnosť komfortnejšieho parkovania.

Vo vnútrobloku vyrastie nové oplotené detské ihrisko s hojdačkou, trampolínou a lanovou vežou. Na nevyužitej zelenej ploche bude vybudované outdoor fitness ihrisko a oddychová zóna s lavičkami. Doplnené budú aj odpadkové koše. V rámci objektu budú odstránené aj tie prašiaky a sušiaky, ktoré sú v nevhodnom technickom stave.

Cesta široká 3,5 metra umožní bezpečný prejazd vozidiel, pohyb chodcov a bezpečné a pohodlné parkovanie áut. Celý priestor vnútrobloku budú prepájať nové dláždené chodníky. Vodiči budú môcť zaparkovať na celkom 57 parkovacích miestach. Dôjde aj k zmene dopravného značenia, na základe ktorého sa zjednosmerní doprava. Tým sa uľahčí nielen parkovanie, ale aj prejazd pre zásobovanie alebo záchranné zložky.

Výstavba nového detského ihriska, ihriska pre outdoor fitness a oddychová zóna zabezpečia vytvorenie možností pre bezpečné a aktívne trávenie voľného času. Realizáciou stavebných prác sa navyše zabezpečí vytvorenie predpokladov na trvalo udržateľné využívanie.

Stavba je rozdelená na 2 časti. Spevnené plochy, t.j. cestu, parkovacie miesta a stojiská pre kontajnery realizuje spoločnosť EUROVIA SK, a.s. Celkové náklady na realizáciu prvej časti revitalizácie vnútrobloku predstavujú 77 880 eur vrátane DPH. Mesto Prešov túto časť financuje z vlastných zdrojov.

Druhú časť tvorí park, ktorý realizuje spoločnosť EKOPRIM, s.r.o. Táto stavebná časť je podporená z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, na základe schváleného projektu "Revitalizácia vnútrobloku Ul. 17 novembra 126-130". Celkové náklady na realizáciu zelenej zóny vnútrobloku sú v objeme 90 185,94 EUR vrátane DPH.

Vnútroblok na Ul. 17. novembra patrí k jedným z najstarších v meste a nachádza sa v blízkosti historického centra mesta. Výstavba obytných domov, ktoré patria k vnútrobloku, je situovaná do roku 1960, t.j. od uvedeného roku je možné uvažovať aj o vzniku samotného vnútroblokového priestoru.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK