Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

O atraktivity na Hornom Zemplíne je stále záujem

O atraktivity na Hornom Zemplíne je stále záujem, o čom svedčí mobilita turistov v jeho jednotlivých lokalitách. Niekde sa ich frekvencia oproti vlaňajšku zvýšila, inde sa zas môže porovnávať s prázdninovým režimom.

Domaša
Domaša

Pre obec Zámutov (okres Vranov nad Topľou), ktorú obklopujú Slanské vrchy, sú typické turistické chodníky a cyklotrasy. Množstvo zaujímavých lokalít je vhodných na aktívny oddych. „V tomto období evidujeme nápor turistov. Najmä cez víkend je tu veľa cyklistov, denne 30, niekedy aj 50 ľudí, “ uviedol starosta obce Stanislav Duda s tým, že turistov v obci vídavať aj počas týždňa. Podľa jeho ďalších slov nárast ich počtu oproti rovnakému obdobiu za minulý rok stúpol.

Ani vodná nádrž Domaša nemá v týchto dňoch núdzu o návštevníkov. „Chodia sa tu prechádzať, ale nie sú tu žiadne služby, “ uviedol Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá prevádzkuje rekreačnú oblasť Dobrá. Vlani sa na vody tejto nádrže vrátila po viac ako 26 rokoch aj výletná loď. Preplávala zhruba 2800 kilometrov, sedem štátov a 50 priehrad. Jej prevádzku nateraz zastavila pandémia. „Nedáme ju na vodu, pokiaľ nebudeme vedieť, že sa môže plaviť, “ ozrejmil. Aktuálne prebieha súťaž na obnovu jej interiérov. Od letnej sezóny teda na Domaši zatiaľ neupustili. „Chceme byť pripravení do polovice mája, “ uzavrel.

Na jednom z najvyhľadávanejších bodov v okrese Snina - Sninskom kameni enormný nápor turistov nepociťujú. „V minulosti boli gro víkendy, teraz sa to viac rozloží na celý týždeň, pretože turisti, ktorí chcú prísť, prídu aj počas pracovných dní. Približuje sa to prázdninovému režimu. Nie je to o plnom parkovisku, je tam stále nejakých desať áut, ktoré sa počas dňa priebežne obmieňajú, “ uviedol Ján Kepič, starosta obce Zemplínske Hámre, z ktorej vedú trasy na Sninský kameň i Vihorlat. Tamojšie turistické informačné centrum by chceli za sprísnených bezpečnostných opatrení otvoriť čo najskôr. „Pravdepodobne bude fungovať v exteriéri, a teda v obmedzenom režime, ale chceme, aby boli turistom poskytnuté potrebné informácie, “ vysvetlil.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) situáciu pozorne sleduje a pripravuje sa na možné uvoľňovanie opatrení, ktoré boli zavedené v súvislosti s výskytom nového ochorenia. Pracuje tiež na aktualizácii projektu na získanie dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktoré umožnilo organizáciám cestovného ruchu žiadosti prepracovať a zohľadniť v nich aktuálny krízový vývoj.

loď Bohemia

loď Bohemia
Sninský kameň

Sninský kameň
Sninský kameň

Sninský kameň
Sninský kameň

Sninský kameň
kostolík_Nová Kelča

kostolík_Nová Kelča
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK