PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18803/komajota_zahra_online_koncert_na_podporu_kultury-_v_presovskom_stromoradi_bez_divakov_uz_tuto_nedelu.html

Komajota zahrá online koncert na podporu kultúry, v prešovskom Stromoradí bez divákov už túto nedeľu

Prešovská kapela Komajota mala v týchto dňoch tráviť čas so svojimi fanúšikmi na klubovom turné k 15 rokom vzniku kapely. Namiesto toho bude vysielať online koncert zo skladu hudby v prešovskom Stromoradí.

Prešovská kapela Komajota mala v týchto dňoch tráviť čas so svojimi fanúšikmi na klubovom turné k 15 rokom vzniku kapely. Namiesto toho bude vysielať online koncert zo skladu hudby v prešovskom Stromoradí.


Koncert sa uskutoční v rámci iniciatívy Aby kultúra žila, ktorá pomáha umelcom v núdzi výzvou na dobrovoľné príspevky. Výťažok sa rozdeľuje medzi umelcov, ktorí potrebujú priamu finančnú pomoc v čase karantény, záujemcovia o takúto podporu sa môžu registrovať na https://abykulturazila.sk/preziadatelov. Komajota zahrá koncert v profesionálnom prostredí klubu, ktorý bude moderovaný, v nadväznosti na koncert Kataríny Málikovej. Ten sa pod rovnakou hlavičkou uskutočnil minulý víkend v bratislavskej Cvernovke. Koncert Komajoty začína v nedeľu 19.4. o 20:00 - sledujte ich Facebook stránku.

Pozrite si online koncert na podporu kultúry - Katarína Máliková
https://www.youtube.com/watch?v=kJzPfSTMAlo
 

S online prostredím má kapela Komajota dlhoročné skúsenosti, či už v rámci vysielania relácie Svetlá hodinka, kde dávala priestor hlavne neznámym kapelám alebo keď streamovala celý nahrávací proces k albumu Priame prenosy, ktorý vznikal v štyroch rôznych slovenských štúdiách.

„Turné je zatiaľ preložené. Uvidíme, čo sa udeje na jeseň, ale určite to nechceme rušiť, pokiaľ to nebude nevyhnutné. Je to veľmi pekné výročie a naozaj sme sa veľmi tešili na tieto koncerty. Už sme aj skúšali, pripravili nový program, tak si to chceme dať v premiére na jeseň, lebo by to bola škoda mať rok ticha. To by bolo úplne šialené, “ priznáva spevák Martin Husovský.

Majoritu nedeľňajšieho koncertu budú tvoriť skladby, ktoré diváci dobre poznajú, ale vzhľadom na pätnáste výročie vzniku kapely si hudobníci prešli zoznamy skladieb zo všetkých svojich albumov. „Ponúkneme hodinu hudby a príde aj na skladby, ktoré sme nikdy nehrávali naživo alebo len veľmi zriedka. Náš koncert bude moderovať Peter Kovo Kovalčík, vďaka čomu, budeme mať aspoň nejaký kontakt s publikom. Bude to taká príjemná hodinka čistého hrania plus sa to natiahne o krátke rozhovory, “ pozýva spevák k sledovaniu netradičného streamu.

Martin Husovský mal tento rok dobre rozbehnutý. Týždeň pred plánovanou premiérou divadelnej hry Sen noci svätojánskej, ku ktorej zložil hudbu pre poľské divadlo Teatr Lalek z Bialystoku, sa začali prijímať opatrenia v súvislosti so šírením epidémie COVID-19: „V auguste som mal ísť v Poľsku ešte do Torune a tiež s Prešovským národným divadlom a hrou Moral Instanity na festivaly v Poľsku, Čechách a Estónsku.“

V rámci karantény si dal domácu výzvu a pracuje na nových skladbách. „Vyzerá to tak, že pomaly začneme s Komajotou chystať, ak nie album, tak určite nejaký singel, pretože je tam dosť adeptov, ktorí sú vážnejší než, aby skončili ako demáče v telefóne, “ dodáva s tým, že si tento rok predstavovali skôr koncertnejšie.

Iniciatíva Aby kultúra žila v týchto dňoch finišuje prípravy na prvý virtuálny festival s názvom Plody Doby, ktorý prinesie umelcov možnosť vysielať online svoje koncerty z pódia, s profesionálnym ozvučením a svetlom - avšak so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení. Prvý koncert festival odvysiela už 21. apríla - sledujte Facebook stránku Plody Doby.

Stručne o iniciatíve Aby kultúra žila

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Zakladateľmi iniciatívy sú Peter Konečný (fotograf, hudobník), Zuzana Suchová (fundraising konzultant), Michal Švihra (spoluzakladateľ ticketingovej platformy Tootoot.fm) a Ondrej Geče (vydavateľstvo Slnko records). Iniciatíva pod hlavičkou občianskeho združenia Kultur. FM organizuje výzvu na podporu umelcov v núdzi a to zakúpením pamätnej vstupenky na online koncerty. Iniciatíva plánuje v najbližších dňoch zorganizovať prvý online festival na podporu umelcov.

Užitočné linky:

KOMAJOTA

19. 4. 2020 (nedeľa) o 20:00 hod, live stream nájdete TU: https://www.facebook.com/komajota/

ABY KULTÚRA ŽILA

www.abykulturazila.sk

Peter Konečný

Slnko records

Tootoot

House of Ukulele

 
17.4.2020 | Autor: Edo Kopček | Kultúra a voľný čas | čítané: 1688 krát