Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Mesto Prešov prijalo ďalšie úsporné a preventívne opatrenia v súvislosti s mimoriadnou situáciou v SR

Mesto Prešov pokračuje v boji s ochorením COVID-19. Vedenie mesta dnes predstavilo sériu ďalších úsporných opatrení vo vzťahu k rozpočtu mesta, ako aj preventívnych opatrení, ktoré majú pomôcť zmierniť riziko šírenia nákazy.

Mesto Prešov aktuálne odhaduje výpadok v rozpočte vo výške približne 6,5 milióna eur, a preto pristupuje k ďalším opatreniam. S okamžitou platnosťou sme pozastavili všetky nezačaté a nevysúťažené investičné akcie, ktoré boli schválené, striktne sme obmedzili aj všetky objednávky tovarov a služieb pre mestský úrad. Mesto Prešov zároveň predkladá mestskému zastupiteľstvu návrh rozpočtového opatrenia, ktoré počíta so znižovaním výdavkov z podielových daní v objeme takmer 4,3 milióna eur.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová sa vzdala časti svojho platu od 15.4.2020, pričom jej plat bude znížený na zákonom stanovenú minimálnu úroveň. Časti svojich platov sa vzdali aj obaja prešovskí viceprimátori Vladimír Feľbaba a Pavol Neupauer, ktorým sa ich nový plat vyráta zo zákonom stanovenej minimálnej úrovne platu primátorky. Všetky takto ušetrené peniaze mesto Prešov použije na boj s pandémiou koronavírusu. Prispieť na tento účel budú môcť aj všetci mestskí poslanci, pre ktorých bude sprístupnený účet, kde budú môcť zaslať časť svojich poslaneckých odmien (vo výške podľa vlastného uváženia).

V rámci všetkých materských škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, s výnimkou základných škôl, mesto pristúpilo k zníženiu platov ich zamestnancov na úroveň 80% z dôvodu prekážky v práci na strane zamestnávateľa.

Rovnako mesto Prešov dočasne pozastavilo vyplácanie odmien pre členov dozorných rád a predstavenstiev mestských spoločností a spoločností s majetkovou účasťou mesta. Výnimkou budú len tí členovia, ktorí sú zároveň aj zamestnancami jednotlivých spoločností.

V krátkom čase mesto zabezpečí uzamknutie všetkých kontajnerov na odpad, aby sa k nim zamedzil prístup pre neprispôsobivých občanov, ktorí sa prehrabávajú v odpadkoch, v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia.

Mesto Prešov pripravilo návrh VZN, na základe ktorého sa bude vyvážať odpad z lokalít s rodinnými domami len raz za dva týždne. Obyvatelia sa v tomto prípade však nemusia obávať zníženia kvality tejto poskytovanej služby, nakoľko samotné šetrenie bude spočívať v znižovaní nákladov na pohonné hmoty a s tým súvisiacou obsluhou.

Mesto chce šetriť aj na výdavkoch spojených s verejným osvetlením, ktoré sa bude vypínať o 23.00 hod. Mesto Prešov zvažuje, že v tomto roku nebude opravovať ani napúšťať fontány na svojom území.

Spoločnosť PREŠOV REAL, s.r.o. , ktorá spravuje mestské nebytové priestory, bude individuálne posudzovať všetky žiadosti od nájomcov, ktorí boli nútení v dôsledku obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19, na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR, zavrieť svoje prevádzky. V opodstatnených prípadoch bude žiadateľom umožnený odklad úhrady nájomného za nebytové priestory o 30 dní. Ďalší postup v otázke odkladu, prípadne odpustenia nájmu pre dotknutých nájomcov, mesto Prešov určí až na základe kompenzačných opatrení Ministerstva hospodárstva SR. V prípade, že nedôjde k plošnej refundácii nájmov z úrovne štátu, mesto Prešov je pripravené počas prvého mesiaca od zavedenia obmedzení znížiť nájom jednotlivým dotknutým prevádzkam na symbolické jedno euro a počas ďalších mesiacov kedy budú platné obmedzenia až do výšky 50% zo zmluvnej ceny. Mesto Prešov to považuje za svoju povinnosť voči podnikateľom, ktorí žijú a pracujú na území mesta.

V meste Prešov od 8. apríla 2020 dobrovoľní hasiči 1x týždenne dezinfikujú verejné priestranstvá a zastávky MHD v rámci celého mesta. V prípade, že počet nakazených v Prešove stúpne, pristúpime k dezinfekcii verejných priestranstiev 2x týždenne.

Mesto Prešov umiestni dezinfekčné brány pred budovu Klientskeho centra na Jarkovej ulici č. 26. Pri vstupe do Klientskeho centra bude ľudí koordinovať pracovník, aby dodržiavali 2-metrový odstup a zároveň ich bude usmerňovať, aby sa vopred telefonicky objednávali na vybavovanie jednotlivých náležitostí.

Dezinfekčné brány budú umiestnené aj pri zdravotných strediskách na Kováčskej, Raymanovej a Švábskej ulici a v areáli zdravotného strediska Centrum.

Vo všetkých zariadeniach pre seniorov v Prešove sa pri vstupe meria telesná teplota klientom aj zamestnancom, a je zabezpečená aj dezinfekcia rúk. Riaditelia zariadení pre seniorov žiadajú otestovať všetkých zamestnancov, v snahe predísť podobnej situácii ako nastala v Pezinku.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK