Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Zdravé zásoby v časoch epidémie

Každá zmienka o sprísnení opatrení voľného pohybu osôb či karantény v ľuďoch vyvoláva nepokoj a ďalšiu vlnu nákupnej horúčky. Ako sme všetci zaznamenali, z regálov predajní potravín mizne predovšetkým múka, ryža, cestoviny a konzervy.

Výživoví poradcovia sa unisono zhodnú na tom, že to je jedna z najnešťastnejších volieb vôbec. Prečo? Tieto potraviny samy o sebe nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu a sú to, teda až na mäsové konzervy, takmer čisté a ešte lepšie povedané, rafinované sacharidy. Nadmerný prísun týchto látok potláča funkciu imunitného systému, ktorú chce mať určite teraz každý človek naštartovanú na turbo výkon.

Konzervy?
Ani mäsové konzervy tento profil povzbudivo nevylepšia. Je známym faktom, že spracované mäsové výrobky, paštéty a údeniny sú jednými z najhorších potravín podporujúcich vznik diabetu tzv. druhého typu. Bielkoviny telo v boji proti obávanej viróze kľúčovo potrebuje, a teda kým máme možnosť kupovať čisté, menej tučné mäso, prevažne morčacie, králičie, hovädzie, prípadne kuracie, robme tak. Časť nespotrebovaného mäsa môžeme dať do mrazničku. Ďalšie boxy v mrazničke prenecháme rybám: tresky, divoké lososy, makrely a tuniaky neprechádzajme bez povšimnutia. Ich mimoriadny obsah protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín podporuje mozog a nervovú sústavu preťaženú stresom posledných dní.

Existujú však konzervy, ktoré by odporučil aj váš výživový poradca. „To sú rybičky ako napríklad sardinky či tuniaky, a to najmä ak ich nájdete vo vlastnej šťave. Medzi ďalšie priaznivo pôsobiacie konzervy patria tiež paradajky či paradajkové passaty. Sú z nich nielen skvelé paradajkové polievky či omáčky, ale podusíte či upečiete s nimi mäso zdravým stredomorským spôsobom s množstvom sušených byliniek ako je rozmarín, tymian, oregano či bazalka. V takomto jedle samozrejme bude dobre chutiť aj u nás toľko obľúbený cesnak či cibuľa, ktoré vydržia dlho v špajze a zvlášť v časoch hroziacich vírusových epidémií s nimi nešetríme, “ odporúča Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Vitamíny
Naša imunita sa nezaobíde bez množstva podporných vitamínov, takže kým môžeme, v obchode si navlečieme jednorazové rukavice a vyberáme všetky druhy citrusov, jabĺk, hrušiek, šalátov, čerstvých bylín vrátane medvedieho cesnaku, zeleru, brokolice, reďkoviek, kalerábu a ďalších. Doma nakúpenú zeleninu a ovocie môžeme podrobiť dezinfekčnej a detoxikačnej kúre v roztoku s jedlou sódou, čo je postup, ktorý nám aj v časoch po akútnej infekčnej vlne pomôže znížiť množstvo pesticídov z bežnej produkcie.

Koreňová zelenina
Obzvlášť dlho vydrží sortiment koreňovej zeleniny. Oprášiť môžeme techniky z dôb minulých, ktoré však ešte mnohí z nás pamätajú, kedy zeleniny nebolo na trhu zvlášť v zime veľa. Takže napríklad ešte moji rodičia jednoducho vzali debničku, do ktorej nasypali piesok a do piesku "zasadili" úrodu mrkvy, petržlenu, repy a zeleru zo záhradky. Piesok sa občas zvlhčil a postupne sa z neho zelenina vyťahovala podľa potreby. Samostatnú kapitolu tvorí výroba kvasenej či kyslej zeleniny, ktorá navyše obohatí našu črevnú mikroflóru, a tým tak budovanie imunitnej obrany podporí.

Kyslá zelenina
Mnohí z nás tiež pamätajú na pravidelnú výrobu domácej kyslej kapusty, ktorej sa venovali generácie našich prarodičov. To bol ich spôsob podpory vlastnej imunity a boja s dlhou zimou a zimnými nákazami. „Ak máme tú možnosť, v menších prevádzkach lokálnych potravín či menších predajniach zeleniny, nakúpime dostatočnú zásobu nepasterizovanej kyslej kapusty, alebo si ju dokonca vyrobíme. Má dostatok vlákniny a probiotických baktérií uľahčujúcich zažívanie tak, aby sme si ho mohli pridať na tanier v okamihu, keď by nám dochádzala zásoba čerstvej zeleniny, “ odporúča Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Čo robiť proti úbytku čerstvých vitamínov
Môžeme tiež poistiť zásobou vrecúšok s mrazenou zeleninou, ktorú nakúpime vo viacerých druhoch, aby sa nám jej zloženie neprejedlo. Aj ovocie je možné zakúpiť predpripravené na výrobu domáceho smoothie v niekoľkých variáciách. Sušené, nedosladzované a nesírené druhy ovocia vydržia dlho a sú vhodnou desiatou či dezertom, ktorý ocenia nielen deti. Niekedy možno postačí preveriť vianočné zásoby orechov a sušeného ovocia a chýbajúce druhy dokúpiť. Chia semienka poslúžia na výrobu alternatívnych pudingov z rastlinných mliek v škatuliach, ktoré sa nekazia. Doplnené o mrazené bobuľové ovocie sú nielen chutné, výživné, ale aj zdravé.

Kvalitné oleje
Pre prípad dlhších výpadkov v zásobovaní rodiny by sme nemali zabúdať ani na dostatočnú zásobu kvalitného olivového či avokádového oleja. Ak sme milovníci masla, tak ho spracujeme do podoby tzv. masla rozpusteného, ktoré má vysokú trvanlivosť. Aj balenie kokosového oleja môže byť vhodným doplnkom jedálnička.

Prílohové jedlá
Na záver nášho pojednania o zdravom nakupovaní sa okľukou vrátime k prílohovým jedlám, ktorými sme vlastne začali. I prílohy a sacharidy môžu byť zdravé. Bolo by však dobré, aby z regálov mizli skôr vrecúška so šošovicou a fazuľou a spolu s nimi zdravé korenie, ktoré ich prípravu vhodne podčiarkne, ako je kurkuma, zázvor, sušené bylinky a ďalšie.

Vhodným prílohovým jedlom sú aj varené zemiaky. Naše obchody sú však pripravené aj na náročnejších fajnšmekrov, ktorí vyhľadávajú bezlepkové prílohy typu pohánka či quinoa. Veľkému množstvu spotrebiteľov tiež imponuje veľmi jednoduchá príprava kuskusu či bulguru. Ak tieto obilniny doplníme o čerstvú zeleninu a bylinky, môžu byť príjemným spestrením domáceho jedálnička. Ak si nechceme kuchyňu premeniť na domácu pekáreň a vyrábať vlastné celozrnné či kváskové ražné pečivo, môžeme siahnuť po sušených krekrách či toastoch z celozrnnej múky s vlákninou. Inšpirovať sa môžete napríklad celozrnnými toustami Fibroki v predajniach Naturhouse.
Namiesto bežných cestovín môžeme siahnuť po cestovinách z červenej šošovice, alebo tzv. sklenených rezancoch z fazuliek mungo, ktoré nájdeme v predajniach ázijských potravín. Hodiť sa môže aj krabicové balenie nesíreného kokosového mlieka. A ak budeme mať šťastie, nezabudneme na veľkú porciu fermentovaného kimči či sušené sladké drievko, z ktorého môžeme uvariť antivírusovo pôsobiaci čaj.

Korenie
Často tu nájdeme aj množstvo zaujímavého korenia, napríklad mletú rímsku rascu či koriander, zmesi karí či karí pást, u ktorých z bežných jedál pripravíme množstvo delikates a spríjemníme si tak dlhé večery, trávené viac ako kedykoľvek predtým, v rodinnom kruhu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK