PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18758/v_nemocniciach_pomahaju_aj_zdravotnici_z_presovskej_univerzity.html

V nemocniciach pomáhajú aj zdravotníci z Prešovskej univerzity

Vyše tridsať študentov z Fakulty zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) vypomáhajú ako dobrovoľníci v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. Fakulta taktiež disponuje 3D tlačiarňou a pre zdravotníkov bezplatne vyrába PET-G štíty.
Ilustračné foto FZO

Iniciatíva vypomáhať nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam vznikla na Fakulte zdravotníckych odborov. „Uvažovali sme ako študentky a študenti končiacich ročníkov dokážu zavŕšiť absolvovanie klinickej praxe pred konaním štátnych skúšok. V tejto súvislosti sme sa rozhodli navrhnúť nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam výpomoc našich študentov ako dobrovoľníkov v súčasnej epidemiologickej situácii. Oslovili sme preto Fakultnú nemocnicu J. A. Reimana v Prešove a ďalšie zazmluvnené nemocnice v regióne, v ktorých naša fakulta realizuje praktickú výučbu a študenti vykonávajú klinickú prax, “ priblížila doc. Štefánia Andraščíková, dekanka FZO. Fakulta následne hromadnou univerzitnou mailovou poštou zaslala všetkým študentom výzvu na dobrovoľnícku pomoc a podporu jednotlivým zdravotníckym zariadeniam.

„Na našu výzvu zareagovali študenti veľmi promptne. Z nemocníc v Prešove, Starej Ľubovni, Bardejove a Michalovciach sme obratom dostali informáciu o prihlásení sa dobrovoľníkov z radov našich študentov, “ doplnila dekanka. Ide o 19 študentov z odboru ošetrovateľstvo, tri pôrodné asistentky, dvoch študentov fyzioterapie, štyroch záchranárov a dve dentálne hygieničky. Títo študenti sú zatiaľ nasadení v prvej línii a rozpísaní do služieb na vstupných filtroch do nemocníc, kde prichádzajúcim pacientom merajú teplotu, získavajú nevyhnutné informácie z ich anamnézy, zisťujú dôvod návštevy nemocnice a edukujú ich o ďalších postupoch a opatreniach.

Fakultnou iniciatívou sa zároveň inšpirovala aj sieť súkromných nemocníc, ktorá v týchto dňoch spustila výzvu na vytváranie tímov dobrovoľníkov z radov študentov lekárskych fakúlt, fakúlt ošetrovateľstva a ďalších zdravotníckych odborností. Tí sa môžu pripojiť k tímu lekárov, sestier a ostatných zdravotných pracovníkom v týchto náročných časoch.

Spolupráca s Národnou transfúznou stanicou
Všetci študenti FZO zapojení do pomoci ako dobrovoľníci v zdravotníckych zariadeniach budú mať započítanú alikvotnú časť klinickej praxe. „Chcem podotknúť, že študenti hneď pripomenuli, že to nerobia kvôli uznanej praxi, ale preto, že chcú úprimne pomôcť, “ ocenila Andraščíková, ktorá zároveň dodala, že fakultu kontaktovala aj Národná transfúzna stanica. „Ak by boli potrebné odbery krvi, nebudeme váhať osloviť zamestnancov fakulty, pedagógov a študentov a mobilizovať ich k tejto aktivite, “ poznamenala dekanka, ktorá zároveň ubezpečuje, že všetci z FZO, síce nepriamo - z druhej línie, sú pripravení v zálohe na akúkoľvek pomoc a podporu zdravotníkom, pacientom, občanom a všetkým, ktorí to budú potrebovať.

Bezplatné PET-G štíty pre zdravotníkov
Vzhľadom na to, že Katedra medicínsko-technických odborov FZO disponuje aj 3D tlačiarňou, rozhodla sa v spolupráci so súkromnou firmou Cofin tlačiť transparentné PET-G štíty na ochranu tváre pre zdravotníkov. Celú realizáciu má na starosti vedúci katedry dr. Marek Chmelík, ktorý uviedol, že do nemocníc a zdravotníckym záchranárom v Prešovskom kraji bolo doposiaľ dodaných prvých 60 kusov.

Internát ako núdzová nemocnica či karanténne zariadenie
Jednou z ďalších foriem pomoci Prešovskej univerzity súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou je aj poskytnutie Študentského domova na Nám. Mládeže č. 2, ktorý v prípade nevyhnutnosti môže poslúžiť Prešovskému samosprávnemu kraju ako tzv. núdzová / krízová nemocnica s kapacitou 160 lôžok. Internát doposiaľ využilo päť členov posádky Záchrannej služby Košice, ktorí tam boli umiestnení v rámci karantény.

 
26.3.2020 | Autor: Anna Polačková | Spoločnosť | čítané: 2540 krát