PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18754/presovski_ziaci_sa_naplno_ucia_aj_ked_musia_byt_doma.html

Prešovskí žiaci sa naplno učia aj keď musia byť doma

Prešovské základné školy sú zatvorené od 13. marca a žiaci si už odvtedy zvykli na nový režim. Učia sa priamo z domu, pričom novozavedený systém si pochvaľujú rodičia aj učitelia.

Základné školy
Všetkých 12 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov plynule prešlo z prezenčnej formy výučby na elektronickú, vrátane výchovných predmetov. Prešovskí učitelia sa rýchlo prispôsobili novej situácii a v rámci povinnej elektronickej výučby sa žiakom čoraz častejšie prihovárajú aj online a môžu im tak vysvetliť novú látku napríklad priamo z obývačky. Okrem samotnej výučby prebieha elektronicky aj zadávanie domácich úloh, metodických listov a testov vrátane vyhodnocovania a hodnotenia. Domáce úlohy dostávajú žiaci na dennej báze, rovnako ako v škole, pričom učiteľ vždy určí či ide o krátkodobú alebo dlhodobú úlohu. Prešovskí učitelia pri svojej práci najčastejšie využívajú webové portály Bez kriedy, VIKI, Taktik, Zborovňa, Eduworld a ďalšie.

Materské školy

Ani učiteľky z materských škôl sa v týchto dňoch doma nenudia. Zabezpečujú totiž rôzne aktivity pre deti, taktiež v elektronickej forme. Takýmto spôsobom ponúkajú rodičom nové kreatívne formy trávenia času s deťmi, a zároveň sa snažia odľahčiť ich povinnosti v čase keď musia byť so svojimi ratolesťami celé dni doma.

Príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole rodičia prešovských detí v súčasnosti uhrádzať nemusia. Za mesiac marec zaplatia len pomernú časť príspevku za prvých 9 dní, počas ktorých prebiehal v MŠ vyučovací proces. Za nasledujúce obdobie, počas ktorého zostanú MŠ zatvorené, rodičia platiť príspevky nebudú. V prípade, že rodičia detí majú zriadené trvalé príkazy, ktoré si nezrušia, zálohové finančné prostriedky budú zaslané späť na ich účty do konca školského roka 2019/2020, najneskôr však do 31.7.2020.

Zápisy detí

Zápisy detí do základných a materských škôl budú prebiehať v nových termínoch. V prípade ZŠ to bude od 15. do 30. apríla 2020, avšak bez prítomnosti detí. V MŠ sa budú vykonávať zápisy od 30. apríla do 31. mája 2020.

 
25.3.2020 | Pridal: Redakcia PIS | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1024 krát