Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Odkaz Sviečkovej manifestácie do súčasnej situácie

Dnes sa nemôžeme stretávať a usporadúvať masové podujatia. Nemôžeme si tak ako po iné roky pripomenúť odkaz Sviečkovej manifestácie.

Inšpiruje nás to, aby sme vyzdvihli SOLIDARITU, na ktorú sme dnes všetci odkázaní - možno viac ako kedykoľvek predtým. Pojem solidarita je odvodený od latinského slova solidus, čo znamená pevný, tuhý, silný. Vyjadruje, že spoločnosť je akoby na jednej lodi. Situácia spoločnosti ovplyvňuje každého jedného z nás a situácia jednotlivca ovplyvňuje celú spoločnosť. Dnes je to osobitne zrejmé aj z celosvetového pohľadu. Naše globálne prepojenie v dobrom i zlom tu máme dnes v priamom prenose.

V roku 1988 iniciovali veriaci veľkú verejnú akciu, ktorá sa uskutočnila 25. marca na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Vošla do histórie ako Sviečková manifestácia. Hoci sa ju polícia snažila obuškami a vodnými delami rozohnať, zídených asi 2000 občanov prekonalo strach a vydržalo na námestí od začiatku až do konca, od 18:00 do 18.30. V okolitých uličkách bolo ďalších asi 10.000 ľudí, ktorí sa na námestie nedostali, keďže bezpečnostné zložky námestie hermeticky uzavreli. Ľudia v ten pamätný deň pred 32 rokmi so sviečkami v rukách žiadali nielen práva pre veriacich - menovanie biskupov a náboženskú slobodu - ale aj dodržiavanie občianskych práv. A toto sa už týkalo všetkých občanov bez rozdielu. Vďaka ich hrdinstvu si každý rok môžeme pripomínať pamätný deň Slovenskej republiky „Deň zápasu za ľudské práva“. Tým, že zhromaždení ľudia boli ochotní riskovať za spoločnú vec a prekonali strach, totalitný systém strácal silu. O rok a pol, v novembri 1989, to viedlo k jeho pádu.

V najbližšom období, ale aj inokedy, bude veľmi potrebná SOLIDARITA.

Solidarita zdravých s chorými;
bežných občanov s lekármi, sestrami a zdravotníckymi pracovníkmi;
tých, čo majú ochranné pomôcky, s tými, ktorí si ich nedokážu zabezpečiť;
tých, čo si udržia prácu, s tými, ktorí ju stratia;
zamestnávateľov so svojimi zamestnancami ale rovnako aj zamestnancov so svojimi zamestnávateľmi;
tých, čo majú zásoby, s tými, ktorým sa minuli;
tých, ktorí dokážu poslúžiť svojim susedom, s tými, ktorí sú na ňu odkázaní;
tých, ktorí sa už narodili s tými, ktorí sa iba majú narodiť (pri príležitosti medzinárodného Dňa počatého života nosíme bielu stužku)
tých ktorí ...

Súčasná situácia nás povzbudzuje k tomu, aby sme boli navzájom viac ľuďmi.
To je podmienka, aby sme prežili.

Vyložme zajtra o 18:30 doma sviečku na 15 minút do okna, či na balkón, na znak toho, že chceme rásť v našej ľudskosti.

Za predsedníctvo FKI
Pavol Kossey
podpredseda

PS
Ako každý rok aj toho roku malo Fórum kresťanských inštitúcií pripravené viaceré podujatia, ktoré mali pripomínať, resp. aktualizovať odkaz Sviečkovej manifestácie pre dnešok. Mali sme pripravenú aj pripomienku v Košiciach (viď plagáty). A tak radi ďakujeme za otvorenosť a ochotu viacerým osobnostiam, ktoré potvrdili svoju účasť, medziiným: arcibiskup Stanislav Zvolenský, arcibiskup Cyril Vasiľ, biskup Marek Forgáč, viceprimátorka Bratislavy pani Lucia Štasselová, moderátor Štefan Chrappa, či spevák Peter Janků.

Sviečková manifestácia-2020-03 BA
Sviečková manifestácia Košice 2020
Sviečková manifestácia
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK